Hoe overtuig je je werkgever om jouw opleiding te financieren?

Weet je wat je kunt en krijg je de kans om je talenten te ontwikkelen en in te zetten, dan zul je je werk met meer plezier en effectiviteit kunnen uitvoeren. En dit draagt weer bij aan positieve energie, creatief succes en de motivatie om nieuwe dingen uit te proberen. Veel werkgevers maken daarom budget vrij om te investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Maar de mogelijkheden zijn voor medewerkers niet altijd duidelijk. Hieronder lees je hoe je de mogelijkheden onderzoekt en je baas overtuigt in jouw ontwikkeling te investeren.

Bekijk de regels

Om te beginnen is het belangrijk dat je nagaat of je werkgever een potje heeft om opleidingen te financieren. Vaak staat hierover in je CAO meer informatie. Is er budget voor vrijgemaakt? Mooi! Dat vergroot de kans op een investering in jouw ontwikkeling door je baas. Is er geen potje voor? Geen man overboord; lees verder hoe je je baas alsnog overtuigt.

Benadruk de voordelen voor je werkgever

Dus wat zijn de voordelen van investeren in opleidingen voor medewerkers?

  1. Een opleiding biedt de medewerker een hoop nieuwe kennis en ervaringen die hij of zij direct bij het uitvoeren van werkzaamheden kan toepassen. Denk aan het leren van nieuwe manieren van werken met hogere productiviteit als gevolg.
  2. Door meer kennis te vergaren word je breder inzetbaar. Worden er binnenkort bijvoorbeeld veranderingen binnen je bedrijf doorgevoerd? Laat jij nu net een module verandermanagement gevolgd hebben! Je werkgever zal blij zijn dat jij de geplande veranderingen in goede banen kan leiden.
  3. Je raakt er als medewerker gemotiveerd van wanneer je werkgever bereid is om in je te investeren. Bovendien zorgt leren voor meer enthousiasme en werkbevlogenheid.

Wees voorbereid op vragen

Het gebeurt vaak dat medewerkers om financiering van een opleiding komen vragen, maar geen gedegen vooronderzoek gedaan hebben. Zorg er dus voor dat je tijdens het gesprek met je leidinggevende niet met je mond vol tanden komt te staan. Dit doe je door je voor te bereiden op vragen als:

  • Hoeveel gaat de opleiding kosten?
  • Wat zijn je leerdoelen?
  • Wat maakt dat deze leerdoelen aansluiten bij de behoeften van het bedrijf?
  • In hoeverre beïnvloedt dit je inzetbaarheid?
  • Wat zijn je langetermijnplannen in de voorgestelde studierichting?

Maak heldere afspraken

Het zou goed kunnen dat je werkgever bang is dat je na je opleiding een andere baan gaat zoeken. Een studieovereenkomst kan uitkomst bieden en die angst bij je werkgever wegnemen. In de studieovereenkomst kun je laten vastleggen dat je (een deel van) de kosten van de opleiding terugbetaalt wanneer je het bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat.

Benoem fiscale voordelen

Studiekosten voor een opleiding voor je werk zijn in veel gevallen aftrekbaar van de belasting. Daarnaast bestaat er de SLIM-subsidie. Dit is een subsidie vanuit de overheid om werkgevers financieel tegemoet te komen in de ontwikkeling van personeel. Kijk snel of je baas in aanmerking komt!

Benadruk dat je het ook in je vrije tijd wil doen

Je werkgever zal niet staan te springen om jou uren per week kwijt te zijn. Dus ben je ook bereid de opleiding in je vrije tijd te volgen? Benoem dit dan!

Bel met een studieadviseur

Nog meer argumenten nodig waarom een opleiding goed voor jou en voor het uitvoeren van je werkzaamheden is? Bel dan eens met een studieadviseur van ICM. Deze persoon kan samen met jou kijken wat de specifieke voordelen voor jou en je werkgever zijn. Onze studieadviseurs zijn tijdens kantooruren bereikbaar op 030-2919888.