Werkgeluk: een hype of een trend?

De aandacht voor werkgeluk groeit. Steeds meer werkgevers zijn zich bewust van de rol van geluk op de werkvloer en willen hierin investeren. Een tijd geleden zaten we nog in crisis, maar inmiddels zien we de arbeidsmarkt steeds krapper worden. Bedrijven moeten andere manieren vinden om talent aan te trekken én te behouden. En hiervoor is goed werkgeverschap van groot belang.

Goed werkgeverschap

Werkgeverschap dat door medewerkers wordt gewaardeerd zit ingebakken in de organisatiecultuur. Werknemers die achter de kernwaarden van de organisatie staan en deze ook naleven zijn immers meer betrokken en zullen minder snel vertrekken. Ook komt er steeds meer focus te liggen op de persoonlijkheid van medewerkers in plaats van de ervaring en kennis die ze bezitten. Vroeger moest een persoon zich naar de functie schikken, nu wordt er steeds vaker gekeken naar waar iemand goed in de organisatie past (Theundercoverrecruiter, 10 februari 2017).

Goed werkgeverschap vertaalt zich naar medewerkers die plezier op de werkvloer ervaren. Medewerkers die hun werkomgeving als plezierig ervaren zijn creatiever en productiever (AD, 2 januari 2019). Dit komt organisatieresultaten sterk ten goede!

Werkgeluk op de agenda

Daar waar werkgeluk lange tijd geen primair doel was voor veel commerciële organisaties, is sinds een aantal jaar het tij gekeerd. Ook blijkt dat hiermee het personeelsverloop en verzuimd verlaagd kunnen worden (Managersonline.nl, 7 september 2011). Dit heeft aanzienlijke kostenvermindering tot gevolg.

Een nieuw beroep: werkgelukdeskundige

De groeiende behoefte aan kennis over werkgeluk heeft een nieuw beroep doen ontstaan. Uit de nationale beroepengids blijkt dat ‘Werkgelukdeskundige’ één van de 21 nieuwe beroepen van de toekomst is. Grote kans dat je je afvraagt wat een Werkgelukdeskundige dan precies doet. Vaak is een werkgelukdeskundige een manager of stafmedewerker (van de HR afdeling) die geluk op de werkvloer probeert te vergroten. Werkgelukdeskundigen geven workshops, teamcoaching en inspiratiesessies. Tijdens deze bijeenkomsten deelt een werkgelukdeskundige zijn of haar kennis en inzichten over hoe je gelukkiger wordt in je werk. Daarnaast implementeert een werkgelukdeskundige tools, zoals oefeningen voor organisaties om de gelukbeleving van medewerkers direct te meten en te vergroten.

Ben jij geïnteresseerd geworden in een opleiding tot werkgelukdeskundige? Kijk dan snel op deze pagina en lees meer over de ICM Opleiding tot Werkgelukdeskundige.

Bronnen

AD. (2 januari, 2019). ‘Gelukkig op het werk maakt je stuk gezonder en gelukkiger’. Verkregen via https://www.ad.nl/amersfoort/gelukkig-op-het-werk-maakt-je-stuk-gezonder-en-gelukkiger~a70acc52/

Managersonline.nl. (7 september, 2011). Managersonline.nl – Tien redenen waarom gelukkige medewerkers productiever zijn. Verkregen via https://www.managersonline.nl/nieuws/11386/tien-redenen-waarom-gelukkige-medewerkers-productiever-zijn.html

Theundercoverrecruiter. (10 februari, 2017). Should employees consider attitude before aptitude when hiring? Verkregen via https://theundercoverrecruiter.com/attitude-before-aptitude/

Nationale Beroepengids. (datum onbekend). 21 nieuwe beroepen met toekomst. Geraadpleegd op 11 januari 2019, via https://www.nationaleberoepengids.nl/21_nieuwe_beroepen_met_toekomst