Weg met de to-do-lijst!

Een boek van zenmonnik Paul Loomans, met als titel ‘Ik heb de tijd’, sprak mij zeer aan en ik vertel jou graag over mijn ervaringen.

Tijdsurfen

Eerst even in het kort de zevenstappenmethode voor het tijdsurfen van Paul Loomans:

 1. Doe één ding tegelijk en maak het af
 2. Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling
 3. Schep witjes tussen je activiteiten
 4. Geef volle aandacht aan aankloppers
 5. Maak jezelf bewust van knagende ratten en transformeer ze in witte schapen
 6. Observeer achtergrondprogramma’s
 7. Kies spontaan wat je gaat doen.

To-do-lijstjes

Alle stappen uit het boek waren leuk en informatief te lezen, en stap 7 was voor mij de klapper! Ik was namelijk een groot fan van to-do-lijsten. Uit een ander boek (‘Slik de kikker’ van Brian Tracy) had ik al de tip ter harte genomen om elke dag met een vervelende taak te beginnen. Dan is die maar vast af, zo dacht ik. Het geeft voldoening en mijn lijf maakt dan dopamine aan, een stof die mij nog meer aanzet tot het afwerken van mijn to-do-lijst. Zo dacht ik althans.

Ik vond mijn to-do-lijsten altijd heerlijk. Ze zijn overzichtelijk,  ‘never a waste-moment’ en bovendien is het afstrepen van taken goddelijk! Soms had ik een taak al gedaan die NIET op mijn lijst stond. Dan  zette ik hem achteraf er toch nog op, alleen om het afstrepen te mogen verrichten.

Intuïtie

Nu naar stap 7 van het boek van Paul Loomans.  Hij is helemaal niet voor to-do-lijsten.

Hij geeft aan dat je intuïtie, je gevoel, veel beter is in het managen van je tijdsindeling dan je verstandelijke vermogens (zeg maar het afwerken van je to-do-lijst). Wauw, die kwam bij mij binnen als een ordelijk en gestructureerd mens. Meer op mijn intuïtie varen, meer in het moment zelf zijn, meer gebruik maken van synergie. De juiste taak op het juiste moment. Een mens is nooit te oud om te leren, dus ik heb mijn to-do-lijsten ritueel verbrand en ben aan de slag gegaan. De eerste week vanuit mijn intuïtie werken was heel erg wennen. Ik voelde me onzeker, bang dat ik dingen vergat en ik wist helemaal niet wat mijn intuïtie, mijn gevoel, me vertelde te doen. En dan al die calvinistische stemmetjes in mijn hoofd: “hard doorwerken, niet alleen de leuke dingen doen, ga nou maar weer terug naar je oude systeem, dit wordt toch niets.”

Resultaat

Ik heb van weer andere boeken geleerd om bij veranderingen juist ook positieve aspecten op te merken en op te schrijven. Wij merken als mensen namelijk nu eenmaal als eerste de negatieve zaken op. Ik merkte bij mezelf het volgende op:

 • Ik ‘glijd’ makkelijker door de dag, het is zo 17 uur
 • Ik heb meer energie aan het einde van de dag
 • Na mijn aanvankelijke onzekerheid over het vertrouwen op mijn gevoel, merk ik een vrolijkheid en plezier om te kiezen wat ik nu ga doen
 • Ik vergeet weinig dingen, ook al heb ik geen to-do-lijst meer. (Al heb ik toch een compromis gesloten met mezelf en wat deadline-taken in mijn agenda gezet, doch het zijn er niet veel meer)
 • Ik ervaar meer rust en aandacht gedurende de dag en ben vaker in een vrolijke stemming.

Ik ben ‘om’ en ik raad iedereen aan het eens een maand te proberen en te ervaren wat het met jou doet. Succes!