Walk the Talk – 5 stappen om jouw doel te behalen

Je kent het wel: na de eerste trainingsdag ben je enthousiast en zeer gemotiveerd om aan jezelf te werken. Drie weken later ga je opnieuw naar de training. De tweede dag. Onderweg denk je voor het eerst weer aan je voornemens. Er is dus nog niets veranderd. Kan dat anders? Yep! In dit artikel beschrijf ik vijf stappen die je helpen jouw doel te behalen.

1. Kies je richting, bepaal je doel!

Heb helder voor ogen wat jij wil bereiken in de training. Het liefst voordat de training begint. Was de training niet je eigen keuze? Vraag dan goed naar de verwachtingen van je manager en kijk met welk punt jij zelf aan de slag gaat.

Waarschijnlijk ken je de term SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden). Wees gerust: je doel hoeft nog niet SMART te zijn. Wat wel belangrijk is, is dat je blij wordt van je doel. Ik geef je een persoonlijk voorbeeld. Ik verspilde tot voor kort regelmatig energie aan ‘iets niet durven zeggen’. Wat ik zakelijk prima kan, ging mij privé af en toe lastig af. Mijn doel werd om me vrij te voelen me uit te spreken. Op een schaal van 1 tot 10 gaf ik mezelf een 5 en nam ik een 9 als doel. Met dat voornemen  begon ik de training Persoonlijk leiderschap.

2. Hak je doel in stukjes

Heb je je doel scherp voor ogen? Dan kun je in de training ontdekken welke vaardigheden en gedragingen je nodig hebt om dat doel te bereiken. Werk die gedragingen voor jezelf uit. Maak het lekker concreet en houd het behapbaar. Iemand die bijvoorbeeld meer vertrouwen aan medewerkers wil geven kan als doel hebben: ‘hou je oplossing voor je’ of ‘spreek je gevoel uit’. Wil je je netwerk uitbreiden? Neem dan ‘maak oogcontact’ of ‘stel open vragen’ als doel.

Hiermee heb je je doel natuurlijk nog niet behaald. Waarschijnlijk zijn dit juist de punten waarmee je na zo’n eerste trainingsdag aan de slag wilde. Door naar de volgende stap dus.

3. Weet wanneer het lastig wordt

Met een beetje zelfkennis weet je zeker te benoemen op welke momenten het voor jou lastig wordt het gewenste gedrag te laten zien. Dat kan een vergadering zijn (als je niet zo assertief bent), een presentatie (als je niet graag in het middelpunt staat) of een gesprek met een van je collega’s (als je niet zo goed tegen betweterige types kunt). Die momenten zijn vaak van tevoren bekend. Vergaderingen en presentaties zijn immers gepland en je betweterige collega kom je standaard bij binnenkomst op kantoor al tegen.

Bedenk voor die momenten een tip voor jezelf. Eentje die jou helpt het anders te doen dan anders. Om je doel te bereiken, weet je nog? Denk aan: ‘Het mag er best hakkelend uitkomen, dan heb je het toch maar mooi gezegd!’ of ‘Als zij hier zouden staan, zouden ze het ook spannend vinden’.

4. Houd jezelf scherp

Ik maak even een uitstapje naar wasmiddelreclames. Die worden vaak getypeerd als ‘reuze irritant’. Maar ze blijven wel hangen. En daar ging het nu net om. Dat is precies hetzelfde als met reflecteren. Als je iedere dag stil staat bij de gedragingen die je je hebt voorgenomen, blijven ze top of mind. Je kunt er niet meer omheen. ‘Hoe ging het vandaag met gericht vragen stellen?’ is zo’n reflectievraag. Daar kun je best twee dagen achterelkaar ‘uh… niet aan gedacht’ op antwoorden, maar daarna ben je je er zo van bewust dat je echt van start gaat met het stellen van gerichte vragen. Kijk, en dan ben je bezig met het behalen van je doel. De wortel hangt voor je neus, je hoeft er alleen maar achteraan!

5. Durf te vragen!

De laatste stap is het inroepen van hulptroepen. Wie durf je te vragen kritisch naar je vorderingen te kijken? Vraag actief om feedback. Geniet van de complimenten die je krijgt en profiteer van de aanmoedigingen. 1 + 1 = 3. Dat idee.

Nu naar de praktijk!

Met deze stappen behaal jij je doel. Zeker weten! Om nog even terug te komen op mijn doel: ik wilde mezelf vrij voelen te zeggen wat ik wil. In minder dan drie maanden zat ik op mijn 9. En ik kan je vertellen dat dat heerlijk is.

Heb je binnenkort een training gepland staan, bereid je dan goed voor op je doel.

Veel succes alvast en geniet van je resultaat!


Foto:

Christin Hume