Waarom het belangrijk is je als leidinggevende soms bloot te geven
Als leidinggevende heb je een voorbeeldrol. Als jij laat zien dat je het soms ook niet weet, dat ook jij iets af en toe spannend of eng vindt, dat je fouten maakt en dat dat niet erg is, dan zullen je medewerkers dit ook durven en nodig je hen automatisch uit zich te ontwikkelen.
Miranda Schut helpt met haar eigen bedrijf Shaping Skills en als senior trainer voor ICM leiders en teams te ontwikkelen, onder andere vanuit openheid, veiligheid en kwetsbaarheid. Want eerlijk naar elkaar zijn en om hulp en feedback durven vragen is de weg naar succesvol samenwerken.
Wat houdt ‘jezelf blootgeven’ in?
“Kwetsbaarheid gaat over iets van jezelf laten zien wat je eigenlijk heel spannend vindt om te laten zien. Het gaat om lef tonen. Je hoeft niet je hele ziel en zaligheid op tafel te leggen of in te gaan op je privéleven om kwetsbaar te zijn. Sterker nog, geef je aan de lopende band aan wat je allemaal eng en spannend vindt, dan neemt je geloofwaardigheid als leider af. Wel gaat het om emoties tonen, die van anderen zien en erover in gesprek gaan en durven toe te geven dat je ook weleens onzeker bent.”
Waarom we worstelen en wat het oplevert
“Het kan zwak voelen om te delen waar je mee worstelt, misschien speelt schaamte een rol. Je weet niet hoe anderen zullen reageren en wat ze van je zullen vinden. Je hebt geen garantie of het goed uitpakt, dus vergt het moed om de stap te zetten.
Maar als jij als leidinggevende nooit fouten lijkt te maken en nooit deelt waar je mee worstelt, nooit emoties toont, dan durven je medewerkers dit ook niet. Het risico is dat mensen niet om hulp durven te vragen als ze dat nodig hebben, stress ervaren maar zich groot proberen te houden en dat werkplezier afneemt. Terwijl juist als we luisteren en aardig zijn voor elkaar, we groeien en ontwikkelen.”
Hoe maken we het makkelijker?
“Vaak vinden we veiligheid en vertrouwen een voorwaarde om ons kwetsbaar op te stellen. Maar bouw je vertrouwen niet juist op door kwetsbaar te zijn? Door het gewoon te doen, ervaar je vanzelf dat de ander je emoties herkent of juist over heel andere dingen onzeker is. Iedereen heeft zijn eigen onzekerheden en er open over zijn helpt om echt jezelf te kunnen zijn.
Denk bijvoorbeeld eens terug aan mooie gesprekken die je zijn bijgebleven. Wat maakte die gesprekken mooi? Waarschijnlijk gingen die de diepte in, raakten of verrasten ze je doordat iemand net wat meer van zichzelf liet zien.”
Kwetsbaarheid volgens Brené Brown
In deze TEDtalk is kwalitatief onderzoeker Brené Brown aan het woord. Ze vertelt hoe uit haar onderzoek bleek dat over schaamte heenkomen en kwetsbaarheid tonen bijdraagt aan verbinding en geluk:
Meer lezen?
Brené Brown schreef onder andere de boeken ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘Durf te leiden’. Hierin lees je meer over wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen en echt leiderschap: vanuit het hart en vol moed.