Waar leer je het meest: tijdens een training of op je werk?

Laatst las ik een artikel onder de kop: ‘Werknemers leren meer van het dagelijks werk dan van cursussen’. Deelnemers van mijn schrijftrainingen voor ICM zeggen vaak wat anders. Dus: hoe zit dat nu precies?

De Universiteit van Maastricht hield een onderzoek onder 5500 respondenten waaronder 3700 werkende. Een paar getallen uit het onderzoek: 85% leert het meest in een informele setting op de werkvloer. 15% van de respondenten zegt vooral ‘kennis’ op te doen tijdens cursussen. Onder het begrip ‘kennis’ valt ook vaardigheden.

Tijdens de training

Wat ik vaak zie is dat deelnemers het heerlijk vinden om tijdens de schrijftraining hun schrijfwerk over een andere boeg te gooien. Ze merken dat het werkt. We beginnen de cursus met inzichten uit de communicatieleer en kijken naar structuur, formuleren, beeldgebruik en werkwijze. De deelnemers gaan vervolgens aan de slag met eigen tekstmateriaal en presenteren het resultaat tijdens de volgende bijeenkomst. De feedback verwerken ze vervolgens in een workshop-achtige setting.

Goedbedoelde feedback

Feedback van collega’s is vaak goed bedoeld maar brengt niet de professionaliseringsslag waar medewerkers behoefte aan hebben. De kans om zó snel te professionaliseren krijg je op je werk meestal niet. Daarvoor is de waan van de dag te nadrukkelijk aanwezig. Bovendien ontbreekt het aan didaktiek en middelen die een opleidingsomgeving wel kan bieden. Goedbedoelde feedback van collega’s beperkt zich vaak tot subjectieve opmerkingen over woordkeus en andere taalkwesties.

ICM Goal Getter: een stevig steuntje in de rug als de training voorbij is

Terug op het werk loop je het risico weer snel in oude gewoontes te vervallen. Nieuwe vaardigheden kosten nu eenmaal tijd. Maar ja, de waan van de dag hè. Om je na de training te ondersteunen biedt ICM het interactieve platform ICM Goal Getter aan. Dat werkt als volgt:

  1. Tijdens het traject formuleer je persoonlijke leerdoelen.
  2. Hoe en wanneer je aan je leerdoelen herinnerd wilt worden, bepaal je zelf.
  3. Regelmatig reflecteer je (kort) op je voortgang.
  4. Je krijgt gerichte feedback en tips van collega’s.
  5. Je ontvangt artikelen, quotes, boekentips en video’s over je leerdoelen.

Het innovatieve online platform werkt eenvoudig op je smartphone, laptop of tablet. Het meet je vorderingen en is 24/7 beschikbaar.

Tijdens de training gaat er een knop om bij cursisten die ze anders doet denken en schrijven. Met ICM Goal Getter houdt je die nieuwe houding en vaardigheden beter vast. Zo vervang je al werkend oude gewoontes door nieuwe, en blijf je toepassen wat je tijdens de training hebt geleerd.