Vier tips om te ontdekken waar je hart ligt

Je zult het misschien vaker gehoord hebben: doe waar je goed in bent. Volg je passie, volg je hart en doe wat je drijft. Dit zijn allemaal goedbedoelde adviezen omdat de mensen die het zeggen, weten dat het vinden van je passie je energie geeft. Je passie ook daadwerkelijk vinden, is echter een heel ander verhaal.

Want: wat zegt je hart nu eigenlijk? Wat is je passie en hoe kom je dat te weten? Waar ben je goed in? Als je geen idee hebt, zoekende bent of als je werk je meer energie kost dan dat het je oplevert, heb je misschien iets aan deze vier tips. Hiermee wil ik je praktische handvatten geven om te ontdekken waar je hart nu eigenlijk echt ligt.

Tip 1: Pluis je succes uit

‘Weten wat je drijft’ heeft iets toekomstgerichts.  Toch kun je je drijfveren alleen vinden als je terugkijkt en op zoek gaat naar wat je in het verleden energie gaf. ‘Connecting the dots,’ noemde Steve Jobs dat in zijn wereldberoemde rede op Stanford University. We zijn er van nature echter toe geneigd om de nadruk te leggen op dingen die niet zo goed gaan, en niet op dingen waar we in uitblinken. Een belangrijke tip is dan ook: pluis het succes uit in plaats van de teleurstelling en hou dat bij in een successenlogboek. Op die manier ontdek je wat jou energie geeft.

Tip 2: Stop met bescheiden zijn

’Bescheidenheid siert de mens’ is een credo waar veel mensen mee worden opgevoed, maar dat in de meeste gevallen alleen maar zorgt voor middelmatigheid: we durven niet snel te laten weten en te laten zien waar we goed in zijn.

Bescheidenheid zorgt in de meeste gevallen voor middelmatigheid

Bescheidenheid ontstaat vaak vanuit een belemmerende overtuiging. Het idee dat je iets niet kunt of dat je er niet goed genoeg voor bent, zijn gedachten die je tegenhouden om te doen wat je echt wilt. Onderzoek dus wat je meest belemmerende overtuiging is. Dat is een rotklusje, want je wordt er in eerste instantie niet vrolijk van, maar als je er een eentje vindt die echt pijn doet zit je hoogstwaarschijnlijk op de goede weg. Eenmaal gevonden is het een kwestie van omdraaien. Hoe? Dat vind je onder deze link.

Tip 3: Kies met je hart

Kiezen met je hart gaat vooral over gevoel: wat is je eerste ingeving? Vaak weet je gevoel al wel wat het wil kiezen, maar komt vervolgens het verstand om de hoek kijken en begin je redenen te bedenken waarom je de keuze eigenlijk niet zou moeten maken. Die redenen hebben vaak met angst te maken. Mocht je dus op het punt staan om een belangrijke (of minder belangrijke) keuze te maken, probeer dan vooral te voelen. Wat gebeurt er in je lijf als je nadenkt over de stap die je wilt zetten? Krijg je er energie van? Ga je er sneller van praten, lachen en versnelt je ademhaling? Dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Wees alert op de ’Ja maar, wat als…’-gedachte. Komt die gelijk achter je energieke gevoel aan, probeer hem dan ‘weg te vegen’ door even met je hand langs je schouder te gaan, alsof er een negatief ‘Dubbelfrissmannetje’ op zit. Dat klinkt iets makkelijker dan dat het is, want belemmerende gedachten zijn hardnekkig, maar met wat oefening gaat het je zeker lukken!

Tip 4: Ken je waarden

Waarden zijn vaak wollig, multi-interpretabel en, als je er niks mee doet, vooral ontzettend nutteloos. Hoe kom je achter jouw waarden en hoe maak je ze waar?

Een simpele en leuke oefening, die je gezellig met vrienden kunt doen, gaat als volgt: ga op zoek naar een moment of situatie in je leven waar je veel energie van kreeg. Misschien was dat een moment van opperste concentratie, een topprestatie waarbij je jezelf hebt overtroffen of iets heel anders, maar wat het ook is, vertel het in detail aan je vrienden. Als je bent uitverteld, schrijven je vrienden op welke waarden zij in jouw verhaal hebben gehoord. Selecteer de belangrijkste vier en beschrijf voor jezelf hoe je ze waar gaat maken in bijvoorbeeld je werk of je privéleven.

 

Pim SchoutenPim Schouten
Trainer ICM Opleidingen & trainingen
Pim verzorgt onder andere de cursussen:
– Effectief Beïnvloeden
– Succesvol Netwerken
– ICM Trainersopleiding in 5 maanden