Van lijden naar leiden: zo houd je in moeilijke situaties regie over je toekomst

ICM-oprichter Erik Smithuis en Joseph Oubelkas spraken tijdens het ICM seminar ‘Persoonlijk Leiderschap’ over het vormgeven van je toekomst. Hoe blijf je grip houden op je toekomst, zelfs als die anders verloopt dan gedacht? Welke mindset helpt je door zware periodes heen? Zelf zat Joseph Oubelkas 4,5 jaar ten onrechte gevangen in Marokko en vertelt hij uit eigen ervaring wat hem hielp zijn eigen geluk te bepalen.

Vormgeven aan je toekomst vanuit 5 principes

1. Koester je dromen

Voor de meesten van ons verandert er rond ons 25e  levensjaar een hoop. Daarvoor leef je een relatief vrij leven en ga en sta je waar je wilt. Maar dan wordt het leven serieuzer: je settelt, krijgt een serieuze baan en misschien wel een gezin. Je leven gaat meer en meer ten dienste van anderen staan. Je dromen vervagen niet, maar verschuiven naar de achtergrond. Een simpele opdracht kan je helpen je doelen en dromen naar de voorgrond te halen, waardoor je er als vanzelf meer naartoe werkt. Bedenk welk cijfer je achtereenvolgens je werk, relaties, gezondheid, materie en spiritualiteit (verbondenheid met jezelf en omgeving) geeft. Bedenk vervolgens of je tevreden bent met deze cijfers, en wat je kunt doen om deze te verhogen. Alleen al concreet maken wat je wilt en kunt doen, helpt je onbewust de onvervulde behoefte te vervullen. Probeer het eens.

2. Volg je eigen weg

Stop met vergelijken. Ja, wellicht is een ander in bepaalde dingen beter, maar wees er zeker van dat dat op andere vlakken andersom geldt. Iedereen kan iets wat een ander niet kan, ook jij. Vergelijkingen loslaten geeft enorme rust en is ook realistisch. Ga daarom voor wat jij wilt en waar jij goed in bent. Doe geen dingen omdat anderen dat doen, maar waar jij energie van krijgt.

3. Heb een diep vertrouwen

Erik onderscheidt twee denksystemen: één vanuit positiviteit en interesse en één vanuit negativiteit en ego. Vanuit welk systeem je denkt, bepaalt in grote mate hoe je de wereld ziet. Het gaat om je eigen reflectie en perceptie. Probeer dan ook schaamte, angst, trots en jaloezie om te zetten in vertrouwen, aandacht, waardering en respect. Grote kans dat hoe jij met iemand omgaat, bepaalt hoe jijzelf wordt behandeld.

4. Wees dankbaar voor iedere dag

Als alles voor je gevoel even tegenzit, probeer dan te bedenken wat er wél goed gaat. Waar ben je dankbaar voor in je leven? Bijvoorbeeld de zon die even op je huid schijnt, de lach van een kindje, een collega die spontaan koffie voor je haalt. Is het obstakel wat je ervaart vergeleken daarmee niet een kleinigheidje? Relativeer en bedenk wat voor positiefs uit het omgaan met het obstakel voortkomt. Zie het alternatief van winnen als leren.

5. Doe het gewoon!

Als je iets écht wilt, dan is de eerste stap zelf initiatief nemen. Schuif niet de schuld op anderen en verzin geen excuses als iets niet gaat zoals je wilt, maar neem zelf verantwoordelijk en onderneem actie.

Je bent sterker dan je denkt

Joseph spreekt op het seminar uit eigen ervaring. Volkomen onverwachts en onterecht belandde hij in de gevangenis in Marokko. Zo logisch als ons rechtssysteem in Nederland werkt, zo vanzelfsprekend blijkt dat niet in andere landen. Ook al was zijn schuld niet aan te tonen, toch zat hij in een systeem dat erop gebrand was hem te slopen.

Via zo’n 400 brieven herinnerde zijn moeder hem al die jaren aan zijn innerlijke kracht, karakter en verantwoordelijkheid. Het enige wat Joseph kon doen was zijn situatie accepteren en relativeren. Hij stelde doelen waar hij naartoe werkte, realiseerde zich dat hij niet meer of minder was dan anderen en probeerde goede dingen voor anderen te doen. Hij zag de bewaarders bijvoorbeeld als de vaders die ze waren. Zo kwam hij erachter dat een zoon van een bewaarder oogproblemen had, en regelde hij vanuit Nederland voor hem een speciale kinderbril. Ook leerde hij andere gevangenen Engels en hielp hij in de gevangeniswinkel. Niet vanuit de verwachting dingen terug te krijgen, maar vanuit intrinsieke motivatie. Hij besefte dat hij zélf aan zet was om het beste uit zijn situatie te halen. En zo verbeterde hij zijn leefwijze.

 

Spreker Joseph Oubelkas - onterecht gevangen in Marokko

Meer weten over het verhaal van Joseph? Kijk op zijn website om een andere lezing bij te wonen of zijn boek te kopen.