Vakantievoorbereiding – in 4 stappen je werk loslaten

Je laatste werkdag voor je vakantie: je mailbox staat nog vol met mailtjes die op antwoord wachten en je hebt nog allerlei werkzaamheden over te dragen. De deur van het kantoor valt nog niet achter je dicht of de twijfel slaat toe: heb je eigenlijk wel je out-of-office aangezet? Zijn de winkels nog wel open om je laatste vakantieboodschappen te halen? Hoe laat vertrek je ook alweer morgen? Zó ga je wel ontspannen op vakantie:

Stap 1: Inventariseer wat je te doen staat

De ideale voorbereiding begint zeker een week van te voren. Maak een lijst met al je ‘unfinished business’ en schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Wat zijn je vervolgacties? Zijn er mensen afhankelijk van jou? Wat hebben zij nodig om in jouw afwezigheid verder te kunnen met hun werkzaamheden? Kun je al zaken voorbereiden en eerder aanleveren?

Stap 2: Werk aan verwachtingsmanagement

Laat bij lange-termijnprojecten je collega’s weten dat je pas weer vanaf een bepaalde datum zult bijdragen, draag werkzaamheden over en zorg dat er een collega is bij wie mensen terecht kunnen als jij er niet bent. Zo hoef je ook geen werkgerelateerde telefoontjes of appjes te beantwoorden op jouw vakantiebestemming. En daarbij is een out-of-office-reply en een aangepaste voicemail natuurlijk onmisbaar.

Stap 3: Gun jezelf extra dagen vrij

Vrije dagen heb je vaak niet onbeperkt. Logisch dat je ze zo efficiënt mogelijk wilt besteden en zolang mogelijk op je vakantiebestemming door wilt brengen. Maar een extra dagje thuis vóór je vertrek brengt een stuk meer rust. Kun je nét nog even de laatste boodschappen halen, je wasjes draaien en tot rust komen om ontspannen te vertrekken.

Na de vakantie geldt dit natuurlijk net zo goed. Terugkomen van vakantie en een dag later alweer moeten beginnen: wat geeft dat voor gevoel in het vliegtuig terug? Gun jezelf ook een ontspannen terugkomst op kantoor, bijvoorbeeld door niet direct aan het werk te gaan en op je eerste dag geen afspraken te plannen.

Stap 4: Kom in de juiste sferen

Die welverdiende vakantie is heerlijk om naar uit te kijken, dus tref de juiste voorbereidingen om jezelf klaar te stomen. Stel een zomerse afspeellijst samen, zet de hotspots van je aankomende bestemming(en) op een rij en maak die camera maar alvast leeg.