Twijfels over je taalbeheersing? Kies dan voor Verzorgd Nederlands

Met enige regelmaat geef ik de tweedaagse ICM-training Verzorgd Nederlands. Ik vind dit een prachtige training. Veel mensen lopen jarenlang rond met twijfels over hun taalbeheersing. Omdat ze zich daarvoor generen (“Heb ik toch allemaal op de basisschool gehad”), lossen ze het probleem niet op. Als ze zich dan toch inschrijven voor Verzorgd Nederlands, gaan ze vaak na afloop op vleugels naar huis.

Tijdens mijn studie Nederlands vond ik het onderdeel taalkunde bijzonder boeiend. Vanuit de analyse van de taal leerde ik bijvoorbeeld waardoor een zin krom is, en hoe je die weer recht kunt trekken. Omdat ik tijdens mijn opleiding voor de kunstredactie van De Gooi- en Eemlander schreef, kon ik die kennis meteen toepassen.

Als de schrijver taalfouten maakt, twijfelt de lezer vaak aan de inhoud.

De regels bleken behulpzaam bij het zo helder mogelijk overbrengen van mijn boodschap. Als je zinnen niet goed lopen, verlies je aan communicatiekracht. Taalfoutjes, hoe klein ook, kunnen een mooie tekst doen sneuvelen.

Verzorgd Nederlands is een belangrijk communicatie-instrument. Als de schrijver taalfouten maakt, twijfelt de lezer vaak aan de inhoud. Veelal onbewust vindt een scherpe beoordeling plaats: ‘Als hij/zij niet eens een d van een t kan onderscheiden, dan zal de inhoud ook wel niet kloppen.’

Taalfouten leiden af van de boodschap die je probeert over te brengen. Dat geldt voor degelijke rapporten maar ook voor snelle e-mails. Wie taalfouten maakt, laat een slordig visitekaartje achter. En de lezer voelt zich vaak niet serieus genomen.

Verzorgd Nederlands is een waardevolle investering in het professionaliseren van je werk.

Opfrissen van je taal helpt. Dat heb ik bij vele deelnemers gezien. Ze voelden zich bevrijd van de onzekerheid en opgelucht dat ze het probleem eindelijk hadden opgelost.

Als je twijfelt over je taalbeheersing, overweeg dan eens een bescheiden investering in Verzorgd Nederlands. Laat je lekker opfrissen en krijg antwoord op alle taalvragen die je na je schooltijd misschien niet meer durfde te stellen. Je wordt er zekerder van en dat zie je terug in je teksten. Verzorgd Nederlands is een waardevolle investering in het professionaliseren van je werk.

Kijk hier eens voor een sneak preview

Henk Grundmeijer is zelfstandig communicatietrainer en verzorgt diverse taal- en teksttrainingen voor ICM.