Seminar Succesvol Samenwerken: “De afwisseling van humor, inhoud en genieten is te gek.”

Precies een week geleden vond het uitverkochte ICM seminar Succesvol Samenwerken plaats. Tijdens deze middag laat Erik Smithuis, auteur, spreker en medeoprichter van ICM, aan de hand van twaalf principes over samenwerken zien hoe je met meer gemak samen het nodige werk kunt verzetten. Bezoeker Joris Kleyheeg: “Na vandaag is ‘winnen of leren’, Eriks variatie op ‘winnen of verliezen’, mijn motto.”

“Steek je hand op als je blij bent met je baan”, oppert Erik als alle bezoekers plaats hebben genomen in de zaal. Het seminar is uitverkocht, wat betekent dat er driehonderd mensen in de seminarzaal zitten van het Regardz Meeting Center Eenhoorn in Amersfoort. Ongeveer de helft steekt zijn of haar hand op. Na nog een paar vragen, zoals ‘Wie is er samen met collega’s?’ en ‘Wie moest meekomen van zijn vrouw?’ hangt er een ontspannen sfeer in de zaal. Uit verschillende hoeken gaat het opsteken van een hand gepaard met ‘ja!’ of instemmend gejuich. De meeste mondhoeken in de zaal krullen omhoog.

Je hoeft niks

Erik: “Vanmiddag hoef je helemaal niets, want we moeten al zoveel. Ga lekker ontspannen zitten en luister. Je komt vanzelf iets tegen waar je wat aan hebt.” De positieve insteek van de middag wordt ook duidelijk als Erik zijn doel, bewustwording van de manier van samenwerken, uitspreekt. “Zodra je beseft dat iedereen zijn eigen ervaring, wensen en verwachtingen heeft binnen een samenwerking, ben je al heel ver.”

Gebruik energie

De beamer projecteert het eerste principe op de witte muur achter Erik: Houd het doel voor ogen. Het belang van het hebben van de juiste spirit binnen een team wordt duidelijk aan de hand van een foto waarop Louis van Gaal en Robin van Persie elkaar vol enthousiasme een high five geven. De foto is genomen vlak nadat Van Persie tijdens de afgelopen kampioenschappen koppend een doelpunt maakte. “Hoe vaak doen jullie dit op kantoor?”, vraagt Erik. De aanwezigen lachen uitgelaten. “Louis van Gaal zei in een interview dat op dat moment de spirit binnen het team fantastisch was. Zorg daar dus voor, want de juiste energie zorgt ervoor dat je je doel behaalt.”

Mix en match kleuren

De principes volgen elkaar op en daarbij worden theoretische inzichten afgewisseld met citaten die je aan het denken zetten, zoals: ‘De enige diersoort die incompetente leiders volgt, is de mens’. Ook korte video’s ondersteunen de verschillende theorieën. Bij principe 3 ‘Zie verschillen als kracht’ krijgen verschillende bezoekers de microfoon om een advies te geven aan een ander ‘kleurtype’ van de psychologische typen van

Carl Jung.
Carl Gustav Jung (1875-1961) was een Zwitsers psychiater en psycholoog. In zijn boek Psychologische typen (1921) werkte hij vier basistypen van de menselijke persoonlijkheid uit. De typologie volgens Jung is nooit aangetoond en wordt tegenwoordig ook niet gebruikt in de psychologie; die zich liever baseert op onderbouwde persoonlijkheidsmodellen. Desondanks wordt Jungs typologie nog altijd gebruikt in commerciële productie.
Daarop ontstaat een discussie in de zaal waarbij mensen naar elkaar luisteren en op elkaar reageren. Erik sluit de discussie samenvattend af. Daarna draagt hij het gedicht Luisteren van psycholoog Leo Buscaglia voor. Om iedereen eraan te herinneren dat luisteren iets is wat we vaak vergeten. “Wie heeft er meer energie?” Alle handen gaan omhoog.

Samenwerken zonder te werken

“Ga allemaal staan”, zegt Erik na het behandelen van een nieuw stuk theorie. We zijn aangekomen bij principe 8 ‘Zoek en houd de verbinding’. “Kijk naar de persoon naast je. Jij bent A en de ander is B, of andersom. A gaat straks zo gek dansen als hij wil en B doet alles na zonder te oordelen.” Mensen zoeken elkaar op, schudden elkaar de hand en lachen ongemakkelijk. Zodra It’s raining men van The Wheater Girls door de speakers klinkt beginnen de A’s te dansen waarop de B’s volgen. Er wordt gelachen en gebloosd. Sommigen klimmen op stoelen, anderen zwaaien met hun armen en wiegen met hun heupen. Na afloop vraagt Erik: “Wie heeft er meer energie?”. Alle handen gaan omhoog. Erik maakt gebruik van het moment om te benadrukken dat niet alleen de werktijd samen, maar ook de ontspannen tijd met collega’s belangrijk is voor een goede samenwerking en het behalen van succesresultaten.

Af en toe genieten

Voordat het seminar op een eind komt, vraagt Erik iedereen om zijn aantekeningenboekje onder zijn of haar stoel te leggen en even niks te doen. “Hoe vaak heb je op een dag een paar minuten voor jezelf om even helemaal niets te doen?”, vraagt Erik. “Dit is mijn cadeau vandaag aan jullie. Sluit je ogen en geniet van de muziek.” Drie minuten lang hoor je in de zaal niets anders dan een meevoerend pianospel. Wanneer de muziek stopt, pakt Erik de draad weer rustig op en worden de laatste principes uitgelegd.

“Dit is verfrissend”

Het seminar wordt afgesloten met applaus. Langzaam vinden de bezoekers hun weg naar de garderobe waar ze naast hun jas ook gratis het boek De 10 tips voor Effectief Communiceren krijgen. Terwijl ze napraten over de middag wordt duidelijk dat het een succes was. Bezoeker Vicky Kwaaitaal: “Ik vond het heel inspirerend. Aan psychologische inzichten heb je altijd wat. Daarbij wil ik zelf seminars geven en daarvoor heb ik vandaag een mooi voorbeeld gekregen.” Dat ik zelf ook om hulp mag vragen, ga ik onthouden.

Joris Kleyweeg kwam voor praktische tips: “In mijn functie werk ik veel samen, dus alle tips over dit thema zijn mooi meegenomen. Dat ik zelf ook om hulp mag vragen, ga ik onthouden. Ik heb altijd meer zoiets van ‘ik dop mijn eigen boontjes wel’ en ben vaak zelf degene die anderen helpt. Ik zie nu de contradictie hierin. De drie minuten rust was ook heerlijk, dat ga ik vaker doen.” Margreet Kersten-Boonstra gaat met een energieboost naar huis: “Dit is zo verfrissend. De afwisseling van humor, inhoud, genieten en luisteren is te gek. Ik ben fan!”

Wil jij het volgende seminar bijwonen? Houd dan onze eventkalender in de gaten.