Trainer Lieke Molenaar: “Met NLP is een fijner leven binnen handbereik”

Positieve psychologie, NLP en persoonlijk leiderschap: het is helemaal het straatje van ICM-trainer Lieke Molenaar. Hoe is dat eigenlijk zo gekomen? Wat kun je van haar trainingen verwachten en hoe helpt zij haar deelnemers hun boodschap goed over te laten komen?

Hoe ben je in de trainingswereld beland?

“Al op de middelbare school was ik gefascineerd door communicatie, groepsdynamiek en het brein. Waar ik soms in de klas door iets onbenulligs een rode kop kreeg of zenuwachtig werd, ging op topniveau in de paardensport me alles super goed af. Vanwaar dat verschil? Toen uiteindelijk ook daar dingen soms niet voor me werkten, raakte ik in aanraking met een sportpsycholoog en later met een coach/trainer. Weer vond ik het eindeloos boeiend hoe groot de invloed van mindset is op mijn prestaties, hoe ik me voel en wie ik ben. Ik wilde er meer mee.

Ik studeerde psychologie en volgde NLP-opleidingen, trainersopleidingen en verdiepte me in systemisch werken en oplossingsgericht werken. Vanaf mijn 21e begon ik zelf te trainen en coachen en ik richtte met Tom van den Oever (ook trainer bij ICM) het bedrijf Vuur op: waar gaat je vuur van branden? En hoe houd je je vuur brandend?”

Wat kenmerkt jouw manier van trainen?

“Het belangrijkst vind ik dat er in mijn trainingen ruimte en vrijheid is voor verdieping. Dat waardeer ik zo aan ICM: er staan sterke programma’s waar ik input en richtlijnen voor krijg, tegelijk mag ik op mijn kompas vertrouwen en vanuit actie en beleving inspelen op wat er in de groep gebeurt. Mijn kennis en certificeringen als trainer zijn leuk, maar uiteindelijk gaat het erom dat ik in het hier en nu kies voor wat het meest versterkend werkt voor de deelnemers.”

Lieke zorgt voor inspirerende bijeenkomsten, vooral omdat het lijkt alsof niet vaststaat wat en hoe alles verteld gaat worden. Er is ruimte voor ieders inbreng, wat voor verrassende situaties kan zorgen. Toch blijkt dit dan goed in de les te passen. Petje af.” Angelique Verheul – Timmermans (cursist NLP in 5 maanden)

Neurologische niveaus-NLPLieke: “Ik werk graag met de neurologische niveaus (model uit NLP van Robert Dilts en Gregory Bateson). Mijn voorkeur ligt niet op het puur trainen van vaardigheden, juist alle lagen zijn welkom in mijn trainingen. Loop je ergens tegenaan op één van de niveaus, dan ligt de oplossing namelijk altijd op een hoger niveau. Recent gaf een cursist aan dat hij moeilijk uit zijn woorden kwam en effectiever wilde leren communiceren. In de training besefte hij dat dit te maken had met zijn overtuigingen: hij maakte zich klein in lastige situaties omdat hij nog niet echt in zichzelf geloofde. Door dit besef konden we de shift gaan maken van de overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’ naar ‘ik mag er zijn en kan dit gewoon’. Dan raak je iets en treedt er verandering op.”

Lieke was super. Zij speelde in op de vragen en praktijksituaties waar ons groepje cursisten mee worstelde. Daar was zij zelf ook blij mee, wij gaven het bruggetje en zij haakte daar weer op in. Hierdoor hebben we allemaal antwoord kunnen krijgen op onze persoonlijke issues.” – Gerda van Tongeren (Cursist Effectief waarnemen en communiceren)

Stel, iemand wil zijn of haar boodschap beter over laten komen. Wat is jouw aanpak als trainer?

ICM - NLP communicatiemodel“Een van de basisstructuren van NLP is het communicatiemodel. Het model helpt je te beseffen dat we zenden vanuit ons eigen wereldmodel – vanuit hoe wijzelf de wereld ervaren. We hopen dat onze boodschap bij de ander aankomt zoals we hem bedoelen, maar we hebben geen idee hoe het vervormd wordt door de ervaringen, overtuigingen, persoonlijkheidsvoorkeuren en communicatiestijlen van de ander. Voor mij gaat NLP onder andere over inzicht en begrip krijgen in communicatie, zowel intern bij onszelf als in de communicatie met de ander. De kracht van vragen stellen is daarbij groot: wat maakt dat de ander zo reageert? Maar ook: wat maakt dat ík zo reageer en wat is eigenlijk mijn onderliggende bedoeling?”

Lieke is positief, ad rem, weet waar ze het over heeft, geeft concrete voorbeelden, is duidelijk en vrolijk.” – Tineke Lammertink – Krijnen (Cursist NLP in 5 maanden)

Lieke: “Stel, je zou jouw boodschap aan de ander zien als iets wat je geeft, bijvoorbeeld een cadeau. Hoe ziet je verpakking eruit? Een cursist gaf aan zich niet begrepen te voelen, maar gaf letterlijk toe: ‘Ik pleur mijn boodschap in een vuilniszak en gooi het naar het hoofd van de ander. Dan hoop ik dat het raak is’. Wat krijg je dan terug? ‘Wederom een vuilniszak met bende. Ik wil het vaak niet eens aannemen.’ Samen stelden we ons de boodschap voor als een cadeautje met een leuk pakpapiertje en een strik eromheen dat je aanreikt. Verpak je de boodschap anders, dan bereik je ook iets anders. Oftewel, werkt iets goed voor je, doe er dan meer van. Werkt iets niet, doe het anders. NLP verruimt onze keuzemogelijkheden.”

Lieke verzorgt diverse trainingen bij ICM, waaronder: Effectief Communiceren, NLP in 3 dagen, NLP in 5 maanden, Soft Skills voor Professionals, Positieve Psychologie, Van Keuzestress naar Besluitvaardigheid, Persoonlijk Leiderschap en Assertief optreden.

Meer over NLP