Tips om je niet meer druk te maken

Maak jij je snel druk? En vind je het moeilijk om dingen los te laten waar je geen invloed op hebt? Je verliest daarmee onnodig bakken energie. ICM trainer Marike Dirkx geeft je tips om het anders te doen.

Ik heb eens een coachee gehad met een zeer uitgesproken mening  die overal iets van vond. En die mening ventileerde hij. Je kunt je wel voorstellen dat dat geregeld tot wrijvingen leidde. Bijvoorbeeld met zijn leidinggevende, maar ook zijn partner en zijn kinderen. Eigenlijk met iedereen.

Laat ik deze coachee voor het gemak Willem noemen. Willem kwam bij mij in coaching met de vraag hoe hij kon leren om zaken waar hij geen invloed op heeft meer los te laten. Ik vroeg hem welke zaken hij moeilijk los kan laten. Hij begon te vertellen.

Het was een hele waslijst van dagelijkse dingen waarover hij zich opwond: andermans rijgedrag in het verkeer, stoplichten die net voor zijn neus op rood springen, veranderend beleid op het werk, mensen die voordringen in de rij bij een festival, het telkens vragen aan zijn kinderen om iets op te ruimen, en ga zo maar door..

Ik werd er al moe van om het te horen. “Jeetje, man, wat ben jij druk. Hoe houd je dat vol?”, vroeg ik hem. Het was ook een hele kluif, vertelde Willem me. Om overal bovenop te zitten en er iets van te moeten vinden.

“Moet je er iets van vinden dan?”, vroeg ik hem. Hij keek me stomverbaasd aan en viel stil. Na een hele poos zei hij aarzelend: “Uh, nee, misschien niet, maar ik ben zo gewend om mijn mening te geven als ik iets gewoon stom vind, of het gedrag van een ander niet snap, dat ik automatisch vanuit irritatie reageer. Ze moeten gewoon normaal doen.”

Herken jij dit?

Als jij je herkent in het bovenstaande verhaal dan heb ik een aantal tips voor je om die zaken waar je geen invloed op hebt beter los te kunnen laten.

 • Kun je het veranderen?
  Vraag jezelf altijd af of je iets aan de situatie of aan het gedrag van de ander kunt veranderen. Zo niet, dan zul je moeten accepteren dat het is zoals het is. Net zoals het weer, daar kun je ook geen invloed op uitoefenen. Je kunt alleen jezelf erop kleden.
 • Wees nieuwsgierig
  Als je het gedrag van een ander niet begrijpt, wees nieuwsgierig en vraag na bij die persoon naar het hoe en wat. Want wat voor jou normaal is, hoeft dat voor een ander niet te zijn.
 • Ken je aannames
  Wees je er bewust van dat ergens iets van vinden, iets van iemand vinden, een mening of een oordeel hebben, vaak voortkomt uit aannames. Want ken je het hele verhaal?
 • Tel tot tien
  Tel vaker tot tien in plaats van meteen je mening te ventileren. Niet iedereen zit te wachten om te horen wat jij van iets vindt.
 • Blijf bij jezelf
  Weet dat er ook dingen zijn waar je wel degelijk een mening over kunt hebben en misschien wel moet hebben.