Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Zo begon twintig jaar geleden de campagne om meisjes te motiveren een vak te leren, en dan bij voorkeur een exact vak. Wiskunde of Natuurkunde zou je verder helpen. We zijn nu twintig jaar verder en deze 21e eeuw brengt enorme sprongen in de wereldwijde technologische vooruitgang met zich mee. Er ontstaan compleet nieuwe bedrijfsmatige activiteiten terwijl andere activiteiten in korte tijd worden weggevaagd. 

Dames doe mee met ICT!

De campagne van weleer is daarmee actueler dan ooit. De oproep mag specifieker: Dames, doe mee met ICT!

De afgelopen acht jaar is het aantal ICT bedrijven verdubbeld. De sector voert al jaren de ranglijst aan van grootste bijdrage aan onze economische groei. Wat nieuw voor velen is, is het disruptieve karakter van de groei. Dat wil zeggen dat de groei versnelt en andere activiteiten vervangt. Functies vervallen en een Leven Lang Leren groeit aan belang. Tot veler verbazing zijn het het niet de robots en de machines die ons werk overnemen. Daar waren we tien jaar geleden zo bang voor. Nee, gedreven door het internet zijn het de klanten zelf die ons werk overnemen!

Niet langer een keuze

Maar toch komt ook daar iets voor in de plaats. Dat is ICT ondersteuning in het algemeen en online technologie in het bijzonder. Om mee te kunnen in deze enorme verschuiving is veel nodig. Zoals scholing en investeringen. Maar het belangrijkste begint bij onszelf: een verandering in houding.

Wij moeten onze verhouding ten opzichte van technologie kritisch bekijken en opnieuw uitvinden. Ik houd wel van ICT, of ik houd er niet van. Ik snap het, of ik snap het niet. Nog maar kort geleden durfde de voorzitter van de Tweede Kamer hardop uit te spreken dat ze niet wist waar de afkorting ICT voor staat.

Het is op dit moment breed geaccepteerd om bij het “ICT nee-kamp” te horen.  Is dat je keuze, dan vind je “computers” ingewikkeld, eng en oninteressant. Mijn belangrijkste punt is dat die keuze irrelevant is. Het is alsof je ervoor kiest om wel of geen Engels te leren op de middelbare school, om wel of niet je bankzaken te regelen. Bijna alsof je er voor kiest om wel of niet te leren lezen en schrijven. Het is dus niet langer een keuze. Wij leven in een digitale wereld en je daarvan afzonderen is onmogelijk.

Mannenwereld

Moeten we dan allemaal leren programmeren? Systemen tot het laatste stukje code doorgronden? Als je het kan, doen! Maar het hoeft niet. Als je ervan uitgaat dat we allemaal in deze digitale wereld leven, kunnen we daar ook met onze bestaande vaardigheden terecht. Er zijn namelijk ook managers, communicatiespecialisten, projectleiders, beleidsmakers, verbeteraars en ondersteuners nodig. Maar wel met wat kennis over en affiniteit met ICT.  Dus verlaat dat ‘Nee-kamp’, ga bij je kinderen in de leer, doe een opleiding, laat je vooroordelen varen en verdiep je erin. In de ICT sector zijn juist mogelijkheden voor alle niveau’s: van MBO tot WO.

Vrouwen van Nederland, de ICT wereld is een mannenwereld en daarmee is opnieuw emancipatie nodig! Er is juist behoefte aan jullie integriteit, betrokkenheid, intuïtie, kwetsbaarheid en doelgerichtheid. Schud de vooroordelen van je af en ga ervoor!

ICT is een vakgebied met enorme werkgelegenheidsgroei en bijzonder veel dynamiek. ICM biedt zowel praktijktrainingen als gecertificeerde opleidingen. Bekijk hier een overzicht van onze IT cursussen.