Provocatief Coachen

Wil je je als coach, trainer of begeleider blijven ontwikkelen? Dan zijn er tal van specialisaties en technieken waarmee je je toolbox kunt uitbreiden. Een daarvan is provocatief coachen: een prikkelende manier van coachen waarmee je je coachee uitdaagt en traditionele rolverdelingen loslaat. In plaats van dat je zelf de structuur bepaalt of oplossingen aandient, krijgt de coachee die rol. Jij als coach bent bij deze manier van coachen vrij om je eigen ideeën, creativiteit en intuïtie in te brengen. Hoe pak je dit in de praktijk aan?

Wat is provocatief coachen?

Heb je soms het gevoel je coachees moeilijk in beweging komen? En dat je als coach er het hardst aan trekt? Bij provocatief coachen gaat het erom dat je niet trekt aan coachees en vastgelopen processen, maar juist processen los schudt door niet-traditioneel te werken. Je werkt niet vanuit empathie maar komt uit voor wat je vindt, waarbij je humor en warmte gebruikt en tegelijkertijd confronteert door te prikkelen en uit te dagen. Hierdoor zeg je dingen die je coachee misschien niet verwacht, maar wel vooruit helpen. Je gebruikt technieken maar vooral ook intuïtie, creativiteit en je relativeringsvermogen.

Een principe van provocatief coachen is dat kwetsbaarheid van cliënten vaak wordt overdreven: ze kunnen best wel wat hebben. Daarom vergroot je bijvoorbeeld bij het prikkelen en uitdagen zwakke dingen uit, geef je absurde verklaringen, overdrijf je stereotypen en laat je structuur los.

Specialisatiedag Provocatief Coachen

Wil je zelf deze vorm van coachen ervaren en onder begeleiding van een ervaren docent ermee oefenen? In onze specialisatiedag vind je de balans tussen humor, confrontatie én warmte en waardering. Je brengt vastgelopen processen weer op gang en krijgt je coachees effectief in beweging.

Meer informatie over de Specialisatiedag Provocatief Coachen