Positief veranderen? Beantwoord deze 3 vragen…

Er is altijd wel iets dat beter kan. Meer sporten, minder snoepen. Beter samenwerken, minder stress. Prioriteiten stellen, beter luisteren en eindelijk je droom najagen. Vaak begint die verandering bij wat er niet goed is.

Ik stel in training en coaching altijd de vraag wat mensen willen bereiken. Dan komt vaak een antwoord als “we willen niet meer zo lang vergaderen”, “ik wil minder stress” of “we willen niet meer langs elkaar heen werken.” Helaas werkt dat niet goed!

Waarom “niet” niet werkt

Door zoveel aandacht te geven aan wat er mis is, raken mensen gedemotiveerd. Ze zien alleen nog maar een probleem. Neem nou “stress”. Als jij minder stress wilt, ga je steeds opletten of er nog stress is. En aangezien er altijd wel wat stress is, is de conclusie steeds dat het nog niet zo lukt met “minder stress”. Denk maar eens 1 minuut niet aan een witte ijsbeer. Dat lukt ook al niet.

3 vragen

Positieve psychologie is studie en toepassing van welbevinden, van bouwen aan sterke kanten en werken aan wat wél gewenst is. Als je geen stress wilt, stel ik als positief psycholoog een paar vragen:

1. Wat wil je wél?

Misschien wil je meer zelfvertrouwen, meer ontspanning of beter je werk kunnen loslaten.

2. Wanneer lukt dit je al?

Als je gaat hardlopen, raakt je hoofd misschien vanzelf leeg. Als je de constructieve feedback doorleest, besef je waar je goed in bent en wat je nog kunt leren.

3. Wat helpt je om dit vaker toe te passen?

Na een drukke werkdag kun je altijd wel een rondje lopen. Voor een moeilijke klus kun je altijd even feedback vragen.

Zo stop je je tijd en energie in datgene wat je verder wilt ontwikkelen.

Geen “tjakka!”

Positieve psychologie betekent niet dat je heel hard denkt dat je alles kunt. Dat is positief denken zoals in the secret en dat blijkt niet te werken. Erken wat een probleem is. Bedenk vervolgens wat je in plaats van dat probleem zou willen en hoe je dat kunt bereiken.