Overtuigend presenteren

Waarom zit je bij de ene presentatie op het puntje van je stoel en heb je bij een andere presentatie over hetzelfde onderwerp de grootste moeite om je gedachten erbij te houden? Hoe geef je een overtuigende presentatie?

Het geven van een overtuigende presentatie is slechts een kwestie van goede voorbereiding en de juiste instelling. Gebruik hiervoor de volgende 3 belangrijke handvatten:

 1. Formuleer een helder doel
 2. Neem het publiek als uitgangspunt
 3. Presenteer vanuit eigen kracht

Een helder doel

Door te presenteren met een helder doel voor ogen wordt het makkelijker om bij de kern van het verhaal te blijven. Vaak verliest men bij een presentatie de aandacht van het publiek doordat er geen duidelijke kernboodschap in het verhaal zit. Voorkom dat een presentatie alle kanten uitschiet, en bepaal daarom van te voren wat het doel is van de presentatie. Voorbeelden van doelen zijn:

 • Informeren (overdracht van informatie)
 • Inspireren (motiveren en bemoedigen)
 • Overtuigen (opiniebeïnvloeding)
 • Activeren (gedragsbeïnvloeding)

Het publiek als uitgangspunt

Wat is de doelgroep? En wat zijn hun verwachtingen? Weet dat het ene publiek niet gelijk is aan het andere. Kom er daarom achter wat de behoefte is van de mensen en neem dat als uitgangspunt voor de presentatie. Zorg ervoor dat de inhoud relevant is voor de groep. De zaal voelt immers meteen aan of de spreker zich wel goed heeft ingeleefd in het publiek. Let bijvoorbeeld op groepskenmerken als:

 • Kennisniveau
 • Taalniveau
 • Belang en wensen
 • Houding ten opzichte van het onderwerp

Vanuit eigen kracht

De beste presentaties worden gegeven door mensen die dicht bij zichzelf blijven (authentiek zijn). Ze gebruiken geen trucjes en doen zich vooral niet anders voor dan ze zijn. Presenteren is niet acteren. Goede sprekers maken gebruik van hun sterke punten. Bovendien zijn ze bevlogen over het onderwerp. Als iemand met passie presenteert gaat het publiek hier automatisch in mee. Passie komt van binnen uit. Blijf daarom gewoon dicht bij jezelf!