Vergroot je optimisme, hoop, veerkracht & zelfvertrouwen

Het is heel menselijk: als je een probleem hebt, probeer je dat te snappen en het op te lossen. Hoe werkt dat in het dagelijks leven? Als je last hebt van stress, kun je een cursus timemanagement doen. Dat kan helpen, maar misschien is timemanagement niet het probleem. Het probleem ‘’stress” is vaak heel complex: een drukke baan, veeleisende baas, een onzekere arbeidsmarkt, en tegelijkertijd nog je gezin, familie, vrienden, sport… Het probleem is echter niet altijd te vangen in één oplossing. Wat misschien beter werkt is om jezelf te ontwikkelen zodat je in bredere zin beter met stress en uitdagingen om kunt gaan.

Psychologisch kapitaal

De positieve psychologie heeft vier positieve eigenschappen gevonden die daarbij helpen. Ieder mens heeft ze al een beetje én je kunt ze verder ontwikkelen. Deze vier eigenschappen – optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen – worden psychologisch kapitaal genoemd.

Stel jezelf eens voor: je rijdt naar huis na een lange werkdag en plotseling hapert je auto. Je zet de auto aan de kant en merkt direct de stress. Wie haalt de kinderen op? Wie kookt er nu? Hoe kom ik morgen op m’n werk? Maar dat is niet alles. Psychologen hebben ontdekt dat hoeveel last je van stress hebt, óók afhangt van of je het idee hebt dat je wat aan de situatie kunt doen. Als je je hulpeloos voelt, ervaar je meer stress. Je staat langs de kant en weet niet meer wat je nu moet doen. Als je je niet hulpeloos voelt, noemen we dat optimistisch: je hebt er vertrouwen in dat jij iets kunt doen om het beter te maken. In dit voorbeeld voel je je al minder hulpeloos als je beseft dat je de wegenwacht kunt bellen of dat je iemand kunt vragen om je kinderen op te halen van de opvang. Dat zorgt ervoor dat de stress minder impact heeft én dat je de situatie beter kunt oplossen.

Hoe vergroot jij je psychologisch kapitaal?

Een eerste oefening waarmee je vandaag al kunt starten is “positief dagboek”. Schrijf elke avond drie goede dingen op die je die dag zijn overkomen. Dat mag iets heel kleins zijn: de zon scheen of iemand gaf je voorrang. Vervolgens schrijf je óók op wat jij daaraan hebt bijgedragen. Waaraan heb jij dit te danken? Ook dat kan weer heel klein zijn: als de zon scheen, ben jij misschien naar buiten gegaan zodat je er ook van kon genieten. Door deze oefening word je je meer bewust van jouw invloed en word je optimistischer!

Wil je meer weten over psychologisch kapitaal en jouw optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen vergroten? Matthijs Steeneveld vertelt je meer in zijn nieuwe boek: Optimisme-Hoop-Veerkracht-Zelfvertrouwen.