De 10 tips om op te laden tijdens de kerstvakantie

Het einde van het jaar staat voor de deur. Altijd een mooi moment om nog even terug te blikken en te reflecteren. We kunnen wel zeggen dat 2021 opnieuw een jaar was met veel beweging. Corona deed ook dit jaar weer een groot beroep op onze veerkracht. Nu is het de tijd om tot rust te komen en op te laden, voordat we ons richten op alle mogelijkheden voor 2022. Onderstaande 10 tips zullen je daarbij helpen.

De 10 tips

1. Doe een vitaliteitscheck

Stel je eens voor dat jouw energievoorraad een batterij is. En dat 100% staat voor volledige energie.

BatterijHoe vol is jouw batterij? Zet eens een streepje tussen de 0% en 100%. Hoeveel verschil zit er tussen de 100% en jouw huidige niveau? Kun je dit verschil voor jezelf verklaren? Voor veel mensen is dit best een confronterende oefening. Ze realiseren zich opeens dat ze veel meer energie zouden kunnen hebben. En wie wil dat nou niet? Een van de oorzaken van een lage energievoorraad is te veel stress. Te veel of voortdurende stress veroorzaakt dat ons lichaam niet herstelt; het blijft steeds in een actieve en alerte staat. Om dit tegen te gaan, is het essentieel om hersteltijd in te lassen. Gun jezelf die hersteltijd ook.

2. Maak afspraken over je bereikbaarheid

Opladen tijdens de kerstvakantie is het effectiefst als je tijdelijk de aanvoer van impulsen die te maken hebben met je werk stop zet. Doe dit dan ook. Om dit toe te laten is het fijn als je vervanging kunt regelen gedurende je afwezigheid. Vervanging regelen klinkt als iets groots, maar stelt eigenlijk minder voor dan je misschien zou denken. Zet in je afwezigheidsinstellingen van je e-mail de contactgegevens van een collega die men kan benaderen voor écht urgente zaken. Veel andere zaken lossen zich vanzelf op of kunnen wachten tot na je vakantie. Zijn er dingen die jij zelf echt moet opvolgen? Doe dit dan op vaste tijdstippen en stel jezelf een maximum aan tijd om ermee bezig te zijn.

3. Neem de tijd om jezelf te inspireren

In drukkere tijden kom je er vaak niet aan toe tijdschriften, artikelen en boeken te lezen die je op werkgebied zouden kunnen inspireren. Plan aan het begin of eind van je vakantie bewust tijd in om er eens voor te zitten. Zorg ervoor dat je ondertussen niet bereikbaar bent voor voor collega’s en ad-hoc werkzaamheden.

4. Schrijf werkgerelateerde ideeën op voor na je vakantie

In een periode van ontspanning krijg je vaak goede ideeën. Waak ervoor dat je er niet meteen mee aan de slag gaat. Het is immers vakantie! Stuur ze naar je werkmail of schrijf ze voor jezelf even kort op. Zo kun je na je vakantie vol inspiratie ermee aan de slag.

5. Gun jezelf tijd voor reflectie

De kerstvakantie is een mooi moment om terug te denken aan het afgelopen jaar. Kijk terug met een positieve blik. Wat heb je geleerd? Wat ging goed? Welke opgedane inzichten wil je voor komend jaar vasthouden? Wat ga je volgend jaar anders doen? Dat brengt ons bij tip 6.

6. Zet je voornemens om in een concreet stappenplan

Denk klein en realistisch voor groot resultaat. Deel je voornemen op in kleine concrete stapjes en deel deze met je omgeving. Hoe meer mensen weten van jouw voornemens voor 2021, hoe meer committent je voelt om het waar te maken.

7. Maak een takenlijst voor na je vakantie

Zorg voor je vakantie voor een takenlijstje met zaken die na je vakantie als eerste opgepakt moeten worden. Dit helpt je om met een leeg hoofd je vakantie in te gaan.

8. Zorg voor voldoende lichamelijke activiteiten overdag

Fysieke beweging helpt je om je gedachten te verzetten of op een rijtje te zetten, waardoor je hoofd helder blijft. Daarnaast wordt je lichaam moe, wat je nachtrust bevordert.

9. Pak rustig de draad weer op

Houd de eerste twee dagen na terugkomst van vakantie zo veel mogelijk vrij van afspraken. Dat geeft je de tijd om de taken die je voor je vakantie hebt ingepland uit te voeren, bij te praten met collega’s en je mail weg te werken.

10. Vergeet nooit te lachen

Als we humor gebruiken, wordt het ook makkelijker om met uitdagingen om te gaan. We zijn minder snel uit het veld geslagen en durven meer open te staan voor verandering. Onze innerlijke kracht neemt toe. Humor relativeert, verbindt en verfrist. Lachen werkt aanstekelijk en het is gezond. Humor kan ook relativerend werken. Door een grapje zijn al heel wat gespannen situaties opgelost. Samen lachen haalt dan net even de druk van de ketel, waardoor de lucht meteen opklaart en ieders batterij weer kan worden opgeladen.