Netwerken moeilijk? Niet met deze 3 tips

Netwerken is belangrijk. Welke vorm van netwerken past het beste bij jou en wanneer is het succesvol? In dit artikel geef ik je drie kenmerken van succesvol netwerken.

Netwerken is voor iedereen belangrijk. Of je nu werkt, studeert, een baan zoekt of gewoon nieuwe mensen wilt leren kennen. Netwerken helpt je om jouw behoefte door anderen in te laten vullen. De kern van netwerken is anderen op de hoogte brengen waarmee je bezig bent. Dus niet zozeer de pitch gericht op het verkopen van jezelf maar gewoon vertellen wat je doet en wie je bent.

Netwerken doe je zo

1. Denk in kansen, niet in belemmeringen
Je kunt overal netwerken. Om te netwerken hoef je dus niet altijd naar netwerkevents. Een praatje bij het bushokje kan je niet alleen interessante gesprekken opleveren, het kan je ook ergens brengen. Daarbij kan je op zo’n manier makkelijk oefenen om mensen aan te spreken. Start eventueel iets dichter bij huis, denk aan je buurman of iemand van je sportvereniging.

2. Let op je basishouding
Netwerken werkt als je de juiste basishouding hebt. Vraag jezelf af hoe jij iemand kan helpen. Focus je op wat je komt brengen en niet op wat je komt halen. Welke (meer)waarde kan jij iemand bieden? Misschien door Jesse in contact te brengen met Linn, omdat ze iets voor elkaar kunnen betekenen? Jesse blij, Linn blij en jij blij. Want nu sta je niet bij één, maar bij twee mensen op de radar. Bovendien is het leuk om een ander te helpen.

3. Neem de tijd
Netwerken kan leuk zijn, omdat het maken van nieuwe vrienden leuk is. Voorwaarde is wel dat er een klik moet zijn. Een bepaalde chemie van waaruit je een relatie kunt uitbouwen. Netwerken hoort het begin te zijn van een langdurige relatie en het kost tijd voor je zover bent.

Maak het leuk voor jezelf en bedenk goed wat voor jou werkt. Houd mensen betrokken en creëer goodwill. Je zult merken dat je netwerk groter is dan je denkt. Veel plezier! En wil je mij in je netwerk, kijk dan gerust eens op mijn Linkedin.