Neem leiding over je eigen leven

Eigenschappen en gewoonten ontwikkelen om in je werk en leven effectiever te worden? Dit boek maakt je bewust van wat je wilt bereiken, wat je ervoor moet doen en hoe je dit concreet in werking kunt zetten.

Het is beter aandacht te besteden aan zaken waar je echt iets aan kunt doen. Proactieve mensen proberen dan ook hun cirkel van invloed te vergroten. Reactieve mensen richten zich meer op problemen in hun omgeving waar ze weinig tot niets aan kunnen veranderen. Maar wat moet ik doen om proactief te leven? Deze vraag leidde mij naar het boek van Covey.

‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ overtrof mijn verwachting. Stephen Covey’s boek bleek een ware ‘pageturner’. Op concrete wijze kan hij zijn punten uitleggen en gebruikt daarbij voorbeelden waarin iedereen zich kan herkennen. Dit maakt niet alleen een prettig boek om te lezen, maar zorgt ervoor dat het ook beklijft. Met een aantal interessante oefeningen die Covey je meegeeft zet je stappen richting een proactief leven.

Mijn belangrijkste conclusies uit het boek

  • Maak tijd om je langetermijnprocessen op je werk verder te ontwikkelen en te verbeteren. Begin met kleine stappen zodat het behapbaar blijft en het in je hoofd niet als onbegonnen werk lijkt. Dit zal uiteindelijk je werk een stuk minder stressvol maken.
  • Denk Win/Win of No deal! Probeer bij onderhandelingen een houding aan te nemen waarbij beide partijen profijt hebben van de afspraak. Iedereen moet er voordeel van hebben en zich gecommitteerd voelen aan het plan. Wordt deze oplossing niet gevonden, staak dan de onderhandelingen, zo heeft niemand achteraf spijt en blijft de relatie voor de toekomst intact.

Mijn persoonlijke tip die ik haalde uit dit boek: ‘Begin met het einde voor ogen’.

Een mooie oefening: denk eens na over wat je wilt dat mensen op je begrafenis over je zeggen. Hierdoor leer jij je eigen definitie van geluk en succes kennen. Die zou weleens heel anders kunnen zijn dan je van tevoren dacht!