Monique zette een tatoeage na haar loopbaantraject: “Het herinnert me aan dat ik er mag zijn”

Monique volgde een loopbaancoachtraject bij ICM. Haar ervaring was zo positief dat Monique nog steeds contact heeft met haar coach Kristel én een tatoeage liet zetten met een voor haar belangrijke boodschap. Ben je benieuwd wat de coaching haar bracht? Dat lees je in dit artikel.

Waarom koos je voor loopbaancoaching bij ICM?

“Nadat ik hoorde dat ik weg moest bij het bedrijf waar ik voorheen werkte, ging ik op zoek naar een nieuwe baan. Op dat moment voelde ik dat het weer eens tijd was om mezelf op het rechte pad te zetten, dat heb ik soms nodig. Ik vind het fijn om mezelf geregeld een spiegel voor te houden en vragen te stellen als ‘waar sta ik?’ en ‘wie ben ik?’. Die behoefte was op dat moment zo groot dat ik ervoor koos om te starten met een loopbaancoachtraject. Ik koos voor ICM omdat ik er al eerder opleidingen heb gevolgd en daar goede ervaringen mee heb. De docenten bij ICM zijn persoonlijk en open en de organisatie is benaderbaar en oplossingsgericht.”

Wat waren je verwachtingen van de loopbaancoaching? Zijn deze uitgekomen?

“Ik begon met het traject omdat ik behoefte had aan inzicht in mezelf en waar ik eventueel naartoe zou willen, dat was een groot vraagteken in mijn hoofd. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan heb ik er aan gedacht om eventueel te switchen van functie. Door de coaching weet ik beter wie ik ben, wat ik wil en waar ik sta. Hierdoor kwam ik er ook achter dat de functie van assistent controller die ik reeds vervulde juist goed bij me past. Ik ben nu zelfverzekerder en zit daardoor weer heel goed op mijn plek in mijn werk.”

Hoe zagen de coachsessies eruit?

“De sessies waren heel divers. Ik koos voor Kristel Dekkers als coach omdat ik in haar presentatie op de website van ICM al zag staan dat ze houdt van wandelingen tijdens haar sessies. Dit sprak me erg aan omdat ik niet van statige omgevingen houd. Na een eerste kennismaking hebben we drie hele bijzondere sessies gehad. Zo hebben we een coachgesprek gehad samen op een terras in de zon en zijn we in een weiland gaan staan waar ik kreten moest roepen over wie of wat ik ben. Daarnaast zijn we ook gaan wandelen in het bos om aan de hand van een rij bomen mijn levensloop te bespreken. Dit gaf me veel inzichten over waar ik vandaan kom en waarom ik nu de persoon ben die ik ben. Hierdoor ben ik belangrijke gesprekken aangegaan met mijn ouders die veel hebben opgeleverd. Ik was vaak gesloten richting mijn ouders en zij ook naar mij. Nu is er veel meer openheid waardoor ook onze band versterkt is. Af en toe loop ik nog eens langs de rij met bomen die dit proces in gang hebben gezet. De oefening was destijds heel confronterend maar ik kijk er met een prettig gevoel op terug, nu heb ik er nog steeds profijt van.”

Welke lessen pas je nu toe in de praktijk?

“Ten eerste ben ik een stuk opener geworden over mezelf, ook naar anderen toe. Als ik een dag minder goed in mijn vel zit en ik kom vrienden tegen, zeg ik eerlijk dat het niet zo goed gaat. Voorheen zette ik vaak een masker op en deed ik mezelf beter voor dan ik me voelde. Doordat ik me opener opstel zijn ook anderen opener naar mij toe.”

“Daarnaast heb ik geleerd om zelfverzekerder in mijn schoenen te staan en meer van mezelf te houden. Natuurlijk kijk ik af en toe bewust terug op de lessen die ik leerde in het traject, maar het geleerde leeft vooral onbewust in me voort en ontwikkelt zich steeds verder.”

Hoe heb je jouw coach ervaren?

“Heel prettig! Dat we nu nog contact hebben met elkaar betekent voor mij veel. Kristel heeft een open karakter waardoor zij ook bij haar coachees naar boven haalt om open te zijn. Ze stelt de juiste vragen waardoor ik goed kon benoemen hoe ik me voelde. Daarnaast is ze to-the-point als het nodig is en helpt ze je goed als je vastloopt. Kristel moet absoluut zo doorgaan als ze nu bezig is, dan kan ze nog meer mensen raken zoals ze mij geraakt heeft.”

Als kers op de taart heb je naar aanleiding van de loopbaancoaching een tatoeage laten zetten, wat bijzonder! Wil je hier meer over vertellen?

“Kristel gaf me als opdracht om op zoek te gaan naar een woord of plaatje waaruit bleek dat ik meer van mezelf mocht gaan houden. Ik vond een plaatje waar ik meteen helemaal gek van was: een poppetje dat een rood hart vasthoudt en dus letterlijk laat zien dat je jezelf moet omarmen en van jezelf moet houden.”

“De opdracht was om dit plaatje op mijn spiegel te plakken zodat ik hem elke dag zou zien. Zelf koos ik ervoor om het op de achtergrond van mijn mobiele telefoon in te stellen, omdat ik die meerdere keren per dag zie. Elke keer als ik het plaatje zag, werd ik eraan herinnerd dat ik er mag zijn, dat hielp me enorm. Toen dacht ik: ‘wat nou als we straks geen mobieltjes meer hebben? Ik wil het plaatje voor altijd bij me hebben!’. Dat was het moment dat ik besloot om het te laten tatoeëren op mijn pols, zodat ik er elke dag voor de rest van mijn leven aan herinnerd word dat ik van mezelf mag houden.”

Ook interesse in coaching bij ICM?

Plan een gratis intakegesprek