Met deze challenge behaal je eindelijk je lang uitgestelde doelen

Meer lezen, meedoen aan een hardloopwedstrijd of je lades vol met troep uitmesten (én voorkomen dat die troep ontstaat…); iedereen heeft het wel een lijstje met dingen die hij écht een keer wil gaan doen. Maar ja, wanneer komt het ervan? Ik heb een manier gevonden die mij helpt mijn doelen behapbaar en haalbaar te maken, namelijk 30 dagen challenges.

30 dagen challenges

Dertig dagen lang iets doen wat je graag wilt doen. Of juist dertig dagen lang iets laten wat je graag wilt laten. Uit onderzoek blijkt dat een periode van dertig dagen precies lang genoeg is om je gedrag te veranderen. Je gaat namelijk door verschillende ‘fasen van volhouden’ wat je met jezelf hebt afgesproken. Meteen een goede training om te leren doen wat je graag wilt doen in plaats van het altijd uit te stellen.

Dit levert het mij op

Het mooie van deze 30 dagen challenges is dat je zelfvertrouwen groeit. Omdat je dingen doet (of laat) die je altijd al wilde doen, voel je je steeds sterker in je schoenen staan. Je voelt je trots op jezelf want je doet het toch maar mooi.

Zo pak je het aan

Tip: maak challenges niet te groot als je ermee start. Grote uitdagingen zijn super leuk, maar hebben minder slagingskans. Een van mijn eerste 30 dagen challenges was ‘neem iedere dag een foto’. Een eenvoudige opdracht en tegelijkertijd erg leuk omdat ik me continu heel bewust was van mijn omgeving.

Later ben ik andere en lastigere challenges gaan doen. Ik heb bijvoorbeeld dertig dagen alles langzaam gedaan. Ik werd namelijk moe van mezelf dat ik zo druk deed de hele dag en van hot naar her rende. De impact van alles langzaam doen was enorm. Mijn bewustzijn over mijn gedrag veranderde (waarom vind ik dat ik alles zo snel moet doen?). Ook vielen mij opeens allerlei zaken in mijn omgeving op die ik anders nooit zag. Mijn wereld verruimde.