Jezelf mentaal ontwikkelen als weg naar geluk

Gelukkig worden is voor veel mensen het hoogste doel in het leven. Er zijn een aantal filosofische stromingen die iets zeggen over het behalen van geluk. Maar hoe doe je dat en heb je daar regels voor?

Aristoteles heeft het over deugdethiek. Deze ethiek heeft een begrip van geluk en richtlijnen in plaats van regels.

Die richtlijnen gebruik je om te worden wie je bent, dat je jezelf ten volste realiseert en zo tot bloei komt. Mensen streven dan ook van nature naar Eudaimonia. Daar is geen goede Nederlandse vertaling voor, maar het is een soort staat van opperst geluk en welzijn.

Mentaal innoveren is mentaal scoren

Jezelf voortdurend ontwikkelen gaat volgens Aristoteles vooral om het ontwikkelen van je karakter in plaats van handelingen, zoals goed zijn in een bepaalde sport.

Afzonderlijke handelingen zijn het gevolg van de staat van iemands karakter op het moment dat hij ze uitvoert. Een goede handeling is een handeling van iemand met een goed karakter. Als je er dus voor zorgt dat je een goed karakter hebt, zullen goede handelingen vanzelf volgen. Door mentaal te innoveren zal je mentaal scoren.

Volgens Aristoteles weet een deugdelijk persoon als vanzelf wat hij in elke situatie moet doen. Voorbeelden van deugden zijn wijsheid, rechtvaardigheid, matigheid en moed, maar dat is niet precies hoe het praktisch gezien werkt. Er is altijd een gulden middenweg.

Waar die gulden middenweg ligt is iets dat je moet leren uit ervaring. De gulden middenweg is altijd situatie- en tijdsgebonden. Als een vriend(in) er bijvoorbeeld niet goed uitziet vertel je hem/haar dat niet op een dag waarop hij/zij zich toch al niet goed voelt, maar op een andere dag kun je dat wellicht wel zeggen.

Een deugd is de gulden middenweg tussen twee extremen. Je zult dus de gulden middenweg moeten vinden, in iedere afzonderlijke situatie.

Groei, bloei en word gelukkig

Als we kijken naar sportiviteit als deugd, moeten we ons realiseren dat dit geen geïsoleerde karaktertrek is, maar een deel van het karakter van een mens van vlees en bloed. Om sportief te kunnen zijn moet je dus ook op andere vlakken ontwikkeld zijn. Om een goede vriendschap te hebben moet je ook buiten de vriendschap om, ontwikkeld zijn.

Je mindset is daarom erg belangrijk voor het bepalen van hoe jij de deugden vormgeeft. Door mentaal te innoveren kun je steeds meer ervaring opdoen om ook mentaal te scoren.

Op de vraag ‘hoe moeten we leven?’ kunnen we nu dan ook zeggen: ‘Ontwikkel je, bloei op en word gelukkig’.