Marco van Maurik: “Ik zorg altijd voor een ontspannen sfeer tijdens mijn trainingen”

Even voorstellen… Dit is Marco van Maurik! Marco verzorgt verschillende opleidingen en trainingen op het gebied van projectmanagement bij ICM. Voor Marco is het belangrijk dat er een ontspannen sfeer hangt in zijn groep, die hij onder andere creëert door zich kwetsbaar op te stellen. Hoe hij dat doet, lees je hieronder.

Hoe ben je het trainersvak ingerold?

“Dat vind ik een hele leuke vraag, daarom vertel ik het antwoord daarop ook altijd aan mijn cursisten tijdens het begin van een training. Zelf werkte ik ooit in een organisatie waar ik wel onderdeel was van projecten maar waar we altijd een externe projectmanager hadden. Ik vond dat zonde en ging het gesprek aan met mijn manager. In dit gesprek dacht ik afspraken te maken over opleidingen en trainingen die ik kon gaan volgen, maar aan het einde van dat gesprek was ik projectmanager. Toen ik tegen mijn manager zei: ‘maar ik dacht dat ik wat zou gaan leren’, antwoordde hij: ‘dat ga je ook doen, spring maar in het diepe en ik zorg wel dat je niet verdrinkt’. Dus dat ben ik gaan doen. Ook al ben ik zeker af en toe kopje onder gegaan, ik heb op die manier wel leren zwemmen.”

“Na een tijdje kwam er een nieuw management. Zij wilden graag dat iedereen die projectmanager wilde worden een opleiding op dit gebied volgde. Daar werd ik heel enthousiast van. Ik ben een beetje doorgeslagen en de ene na de andere opleiding gaan volgen. Ik vond dit zo leuk en leerzaam dat ik van mening was dat andere mensen in mijn organisatie ook meer opleidingen moesten volgen. Daar ging ik het gesprek over aan en ik kreeg terug dat ze mij die opleidingen wel zagen geven. Die rol nam ik graag op me en zodoende ben ik het trainerschap in gerold. Ik volgde trainersopleidingen en startte met het geven van interne trainingen projectmanagement binnen die organisatie. Inmiddels werk ik al jaren voor ICM, waar ik allerlei verschillende opleidingen en trainingen op het gebied van projectmanagement verzorg.”

Hoe ben je in die jaren als trainer gegroeid?

“Aan het begin vertelde ik vooral heel veel aan mijn groep cursisten. Later kwam ik erachter dat mijn verhalen wellicht wel interessant waren en de cursisten er iets van leerden, maar dat het niet om mij ging. Het gaat om de cursisten en om de interactie met hen. Door veel ervaring op te doen en door af en toe mee te kijken met collega’s sta ik nu veel zekerder voor de groep.”

“Daarnaast ontdekte ik het belang van praten in ‘normale mensentaal’. Ik gooi niet op dag één al met allerlei termen, daar heeft niemand wat aan. Een training moet laagdrempelig zijn, zodat iedereen begrijpt wat ik bedoel en er iets van leert. Hier past ook bij dat ik een ontspannen sfeer wil creëren. Mensen die deelnemen aan een training hebben vaak het idee dat een trainer alleen succesverhalen vertelt. Ik zeg altijd: “Ik heb zeker succesverhalen, maar ik heb ook genoeg verhalen van dingen die niet goed gingen of nog steeds niet goed gaan”. Daardoor stel ik me kwetsbaar op, wat er voor zorgt dat cursisten uit hun schulp durven kruipen en ook kwetsbaarheden durven te delen.”

“Tenslotte is een training voor mij pas compleet als er ook gelachen kan worden. Het inpassen van humor is voor mij een pré. Dit kan op allerlei manieren: een cursist die een grappig voorbeeld deelt, een filmpje dat ik laat zien, een komisch feitje dat ik vertel. Het maakt niet uit hoe, het gaat erom dat het leerproces leuk is. Daarom vind ik het super dat ICM staat voor het motto ‘vergeet niet te lachen’, daar sta ik achter en benadruk ik graag.”

Wat wil je zelf nog leren?

“Als trainer leer ik zelf ook van elke training, daar haal ik veel energie uit. Ooit was er tijdens een training een cursist die heel duidelijk was in zijn communicatie, daar was ik stiekem een beetje jaloers op. Ik wil namelijk graag leren om af en toe wat duidelijker of directer te zijn. Hoewel het een kracht is dat ik altijd vriendelijk en beleefd blijf, wil ik leren wanneer en hoe ik wat directer kan zijn om mijn punt duidelijk te maken.”

“Als persoon wil ik iets leren dat niks met het trainerschap te maken heeft, maar wel leuk is. Ik wil namelijk graag leren goochelen! Daar ben ik altijd super geïnteresseerd in geweest. Het lijkt me fantastisch om ook af en toe in mijn trainingen een trucje uit te halen. Ik werk bijvoorbeeld veel met kaarten tijdens oefeningen. Het lijkt me geweldig als ik tijdens het uitdelen van deze kaartjes eerst niks in mijn handen heb en ze daarna ineens verschijnen.”

Benieuwd naar meer trainers van ICM? Bekijk hier onze overzichtspagina.