Maak je bedrijf online succesvol!

‘Facebook’ is onlangs geschat op een waarde van 65 miljard dollar. Terwijl het ‘gewoon’ een website is. Wat zit er achter deze websites: op welke manier wordt er zoveel geld verdiend aan online activiteiten? Dat zijn de zogenaamde internetverdienmodellen. Er zijn vijf belangrijke internetverdienmodellen. Hier kun je lezen welke dit zijn en hoe ze werken.

Internetverdienmodellen

Alle bedrijven die via internet goederen en diensten verkopen aan derden zijn in te delen in verschillende internetverdienmodellen. Dit zijn 5 belangrijke modellen:

1. Advertentiemodel

Het advertentiemodel is het oudste businessmodel op internet. Er wordt geld verdiend door bezoekers te trekken, bijvoorbeeld door het plaatsen van banners (grafische reclame-uitingen). Ook komt het voor dat er een commissie wordt gegeven bij een transactie die via een specifieke website tot stand komt. Bedrijven als Google of Yahoo passen dit model met succes toe.

2. Brokerage-model

In dit model worden vraag en aanbod digitaal samengebracht. Dit model is populair, omdat er relatief lage kosten zijn. Online aandelenhandel en datingsites zijn succesvolle voorbeelden van het brokage-model. Dit geldt ook voor Funda en Marktplaats. Dit model is de basis voor de snel groeiende website Groupon.

3. Abonnementenmodel

In de 17e eeuw begon dit model met tijdschriften en kranten. Tegenwoordig kan zelfs autorijden in abonnementsvorm, via Greenwheels. Het abonnementenmodel op internet heeft betrekking op het toegang krijgen tot een website. De gebruikers betalen op abonnementsbasis voor de diensten of de content (inhoud) die op een website aangeboden wordt. De content moet wel een hoge toegevoegde waarde hebben, omdat veel informatie ergens anders gratis beschikbaar is. Succesvolle voorbeelden zijn The Wall Street Journal Interactive Edition. Dit model is aantrekkelijk voor een bedrijf omdat het een vaste inkomstenstroom genereert. Bij wijze van ‘incentive’ (prikkel) kan een deel van de dienstverlening gratis worden aangeboden.

Facebook heeft een combinatie van het ‘gratis’-model en advertentiemodel gebruikt.

4. ‘Gratis’-model

Dit model heet ook wel ‘freemium’, een samentrekking van free en premium. In eerste instantie worden klanten getrokken door producten gratis weg te geven, maar daarin wordt op een essentieel supplement toch geld verdiend. Bij Flickr kun je bijvoorbeeld een online fotoalbum inrichten, maar als je meer capaciteit nodig hebt, moet je toch betalen. De reiswebsite waarbenjij.nu biedt tot een aantal foto’s gratis service. Wil je er meer plaatsen, dan moet je betalen. Ook de heren van Monthy Python hebben dit model toegepast. Ze hebben op het YouTubekanaal delen van hun bekende sketches vrijgegeven. De verkopen van de Monty Python DVD’s zijn sindsdien enorm gestegen. Ook Facebook heeft een combinatie van het ‘gratis’-model en advertentiemodel gebruikt.

5. E-tailmodel

Het E-tailmodel houdt in dat goederen (fysiek of digitaal) direct via internet worden verkocht door een bedrijf. Dit kan de fabrikant zijn, maar ook de groothandel of detaillist. Dit model is gebaseerd op het oude postordermodel. Bedrijven als Dell, Wehkamp, McAfee of Amazon maken hier gebruik van.

Meer in Commercieel