Maak dromen waar!

Wist je dat liefst 95% procent van ons gedrag onbewust verloopt? Een heel belangrijk weetje om te snappen hoe lastig het is om ons gedrag te veranderen. Zowel in ons werk als in ons privéleven komen veranderingen voor en om hiermee om te gaan moeten we soms zelf veranderen. Dit is dan ook het thema van Ben Tiggelaar’s boek Dromen, Durven, Doen.

Ik merk dat ik soms wat wil veranderen in mijn leven maar dat dit uiteindelijk vaak niet lukt. Ik zou bijvoorbeeld wat meer willen hardlopen of mij meer willen focussen op het solliciteren naar een nieuwe baan. Hoe kun je deze veranderingen nou op een goede manier ‘managen’?

Het boek hielp me te realiseren dat het doorzetten van een verandering niet alleen discipline vergt, maar ook een gedegen voorbereiding vereist. Niet iedere verandering is een verbetering, maar voor iedere verbetering is wel een verandering nodig. En het is dan beter om er achteraf spijt van te hebben dan het helemaal niet geprobeerd te hebben. Ga er dus voor!

Mijn belangrijkste conclusies uit het boek

  • Je duidelijk moet benoemen welke kleine stappen er per week nodig zijn om dichter bij je doel te komen.
  • Je waakzaam moet zijn voor het automatisch onbewuste gedrag waar we in stresssituaties snel in terugschieten en waardoor we een verandering niet doorzetten. Bedenk dus van tevoren wanneer deze momenten zich voordoen en bedenk alvast voorzorgsmaatregelen om dit tegen te gaan.
  • Verandering tijd nodig heeft en dus geduld vereist.

Mijn persoonlijke tip naar aanleiding van dit boek

Droom!
Formuleer een doel waarin het pad wordt uitgestippeld met doelgerichte en concrete gedragsintenties.

Durf!
Bereid je voor op moeilijke verandermomenten en voorkom daarmee terugval in oude patronen.

Doe!
Begin aan het gewenste gedrag en beloon jezelf zodat je het vol kan houden.