Leidinggeven op afstand: met dit hulpmiddel geef je je team wat het nodig heeft

Hoe zelforganiserend je team misschien ook is: jij bent als leidinggevende hard nodig. Zéker op afstand. Aan jou de taak om het goede voorbeeld te geven, om te motiveren en je team mentaal fit te houden. In het boek ‘Inspirerend leiderschap op afstand’ inspireert Godelieve Meeuwissen je met manieren om deze rol vanuit huis te pakken. In een webinar voor ICM deelde ze een voorproefje. Je leest hier haar verhaal.

Wat voor types heb jij in je team?

High performers, werkpaarden, einzelgängers of praters: volgens Godelieve kun je je teamleden grofweg in een van deze categorieën indelen. Aan de hand van deze types kun je oplossingen bedenken om je teamleden te motiveren:

  • Voor high performers zijn alle drie de bollen van toepassing, zij doen het simpelweg heel goed. Dat betekent absoluut niet dat je verder niets hoeft te doen om ze te inspireren. Je moet er immers niet aan denken dat ze ontslag nemen of weggekaapt worden door een andere afdeling. Geef ze zorgvuldig aandacht en daag ze uit.
  • De werkpaarden of hardlopers presteren goed en werken succesvol samen, maar zorgen slecht voor zichzelf. Dit zijn de mensen waarbij het risico op burn-outklachten het hoogst is. Het is aan jou als leidinggevende om ze te helpen werken aan hun persoonlijk leiderschap zodat ze niet aan zichzelf voorbijlopen en bezwijken onder de werkdruk.
  • De praters hebben allerlei manieren gevonden om de hele dag te praten: ze bellen veel of zitten continu in video-overleggen. Als leidinggevende weet je niet goed wat de kwantiteit en kwaliteit van hun werk is. Vaak laten ze dit gedrag niet structureel zien, maar gedurende een bepaalde periode. Geef ze één-op-één aandacht om te achterhalen waar het probleem zit.
  • De einzelgängers of solisten tot slot drukken hun snor in samenwerkingen. Dit kan de kracht en energie in het team verstoren. Zie je dit terug in het team, dan kan het helpen om in teamverband aandacht te besteden aan succesvol samenwerken.

In onderstaand model vind je per type teamlid verschillende oplossingen.

Godelieve Meeuwissen - Inspirerend leidinggeven op afstand - oplossingsrichtingen voor type medewerkers

De 5 t’s per teamlid

Fysieke afstand vraagt nog meer om diepgang en een goed gesprek dan als je elkaar regelmatig in het echt ziet. Een handige checklist om voor jezelf per teamlid in te vullen is het 5xT-model. De 5 t’s staan voor:

  • Type: Is het teamlid in kwestie een high performer, prater, einzelgänger of werkpaard? Hierboven las je al kort hoe je op elk type kunt inspelen. Meer hierover deelt Godelieve in het boek ‘Inspirerend leiderschap op afstand’.
  • Thema: Wat is het leerthema van je teamlid? Een leerthema kun je volgens Godelieve zien als een soort hartenwens. Wat zou je graag willen bereiken? Waar wil je je op focussen dit jaar? Dat kan bijvoorbeeld zijn: leren meebewegen, je meer laten zien, projecten afmaken of vaker om hulp vragen. Dit leerthema moet volkomen vanuit de medewerker zelf komen. Jij als leidinggevende kunt hier in gesprekken regelmatig op terugkomen en hierop coachen.
  • Talent: Wat is zijn of haar unieke talent? Bijvoorbeeld zaken vereenvoudigen, bemoedigen, zaken uitzoeken of oplossen. Kun je je teamlid helpen dit talent in nieuwe situaties in te zetten?
  • Thuis: Wat is er bijzonder aan de thuissituatie van de betreffende medewerker?
  • Trigger: Wat is een negatieve trigger of valkuil? Bijvoorbeeld perfectionisme, te veel twijfelen of te weinig rust pakken.

Breng je je team op deze manier in kaart, dan krijg je snel inzicht in wat voor hen belangrijk is. Door in te gaan op de verschillende T’s in één-op-één gesprekken geef je diepgang aan het gesprek, voelen teamleden zich echt gezien en ontwikkel jij je tot een coachende en inspirerende leider.

Aanvullende tips voor meer verbinding

  • Zorg dat teamleden elkaars valkuilen en talenten kennen. Organiseer bijvoorbeeld een sessie waarin ze dit voor elkaar benoemen en waarin ze onderzoeken hoe ze elkaars talenten nog beter en vaker kunnen benutten.
  • Komt er een nieuwe medewerker in je team? Laat je teamleden dan elkaar aan hem of haar voorstellen. Grote kans dat dan allerlei talenten en positieve kanten worden benoemd. Laat de nieuwe medewerker daarnaast met iedereen virtuele één-op-één momentjes inplannen om elkaar beter te leren kennen.
  • Kun je niet met iedereen fysiek samenkomen? Doe het dan het liefst helemaal online. Als een deel online en een deel offline samen is, dan kan dat juist de verbinding in de weg zitten.
  • Ga als leidinggevende niet mee in negativiteit en klaaggedrag maar wees juist degene die positiviteit, hoop en optimisme brengt. Hoe minder moeilijk jij doet over het feit dat alles op afstand moet, hoe relaxter het voor je team wordt.
  • Plan koffiekwartiertjes in je agenda in waarmee je je beschikbaarheid aantoont en je team uitnodigt even persoonlijk contact op te nemen. Hiermee vergroot je je zichtbaarheid en benaderbaarheid.

Meer weten over leidinggeven op afstand?

Lees Godelieve’s boek: Bovenstaande tips waren een voorproefje op het boek ‘Inspirerend leiderschap op afstand’ van Godelieve Meeuwissen. Godelieve geeft in dit boek negen praktische principes waarmee ze laat zien dat afstand helemaal geen bezwaar hoeft te zijn bij het leidinggeven.