Learning experience canvas

Als je zelf weleens een opleiding of training hebt gevolgd, heb je vast ook ervaren dat het geleerde pas echt blijft hangen als het indruk op je heeft gemaakt. Als L&D’er is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat leerervaringen zo bijzonder mogelijk zijn. Maar hoe doe je dat? Het learning experience canvas is hier een handige tool voor.

Je kunt het LX Canvas vergelijken met het iets bekendere Business Model Canvas (een zeer snelle en praktische tool om strategie en innovatie visueel in kaart te brengen). Het canvas biedt houvast tijdens het ontwerpproces en alle elementen die je nodig hebt om een indrukwekkende leerervaring te creëren.

Het LX Canvas bestaat uit vijf grote pijlers:

1. Doelen

Het eerste dat je doet, is het opstellen van leerdoelen. Wat zijn de doelen die de cursist wil bereiken? Wat is zijn verlangen? Helpen deze leerdoelen daarbij?

2. Mensen

Wie zijn de deelnemers? Wat zijn hun behoeften? Wat is kenmerkend voor deze groep?

3. Omgeving

De omgeving waar de leerervaring plaatsvindt, is van groot belang. Is dat op één of op meerdere locaties? Hoe is de omgeving van invloed op de leerervaring en op hoe de cursist leert? Hoe vindt er interactie plaats?

4. Middelen

Van welke (hulp)middelen wil je gebruikmaken? Welke heb je al in je bezit en welke nog niet? En hoe kun je deze het beste inzetten? Wat zijn de beperkingen van deze middelen? En hoe hebben ze effect op de leerervaring?

5. Strategie

Tot slot formuleer je praktische en strategische richtlijnen voor het ontwerpen van de leerervaring. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de acht stappen van het canvas: leeruitkomsten, leerdoelen, mensen, karakteristieken, omgeving, locatie, middelen en beperkingen.

Tip: Het helpt als je de richtlijn begint met “Als … dan….” Zoals: “Als er beperkte tijd is, dan moeten we ons alleen focussen op de basisleerdoelen” of  “Als cursisten moeten leren problemen op te lossen, moeten ze werken in multidisciplinaire groepen.”

Combineer de bovenstaande vijf pijlers tot een learning experience! Hierin beschrijf je wat je gaat doen en welke activiteiten bijdragen aan het leerresultaat.

Je kunt voor elk doel een leerervaring ontwikkelen. Of het nu gaat om een universitaire opleiding of om een leerervaring op de werkplek of thuis.

Wil je meer weten over het LX Canvas? Kijk dan op www.lxcanvas.com. De bedenkers van het canvas stellen het format gratis beschikbaar.