Krijg je weinig energie van je SMART-doelen? Maak ze Fuzzy

Bij het stellen van doelen wordt de SMART-methode veel gebruikt. SMART-doelen zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Een goede manier om op een rationele en procesmatige manier je doelen te behalen, maar het kan de beperking hebben dat je (te) weinig wordt uitgedaagd of ongemotiveerd raakt. Mijn tip: combineer je SMART-doelen met FUZZY.     

Toen je je huidige partner voor het eerst zag en hem of haar daarna veroverde, was je toen SMART bezig? Of was je gedreven en enthousiast? Zei je: ”Yes, die moet ik hebben!”? Ging je ervoor uit je comfortzone?

Combineer je SMART-doelen met gedrevenheid en passie en je zult zien dat je nog meer bereikt. Het acroniem FUZZY helpt je daarbij. FUZZY staat voor: Feestelijk, Uitdagend, Zuiver, Zinnelijk, Yes. Gebruik de acroniemen naast elkaar en je zult zien dat ze elkaar aanvullen en versterken.

Kanttekeningen bij SMART-doelstellingen

Als managementtrainer kom ik nog vaak SMART-doelstellingen tegen. Op het eerste gezicht is het een prima manier om op een rationele en procesmatige manier je doelen te behalen. Er zitten echter ook een paar kanttekeningen aan.

  • SMART-doelen zijn niet per sé uitdagend. Als je je doel toetst aan Realistisch en Acceptabel hoef je niet persé de uitdaging op te zoeken. Je bepaalt immers zelf wat voor jou reëel en acceptabel is. Of je hiermee wordt uitgedaagd is dus maar de vraag.
  • Niet ieder doel is te specificeren of meetbaar te maken.
  • Er wordt niet altijd met motivatie aan SMART-doelen gewerkt. Zeker als de doelen voor een ander worden geformuleerd.

Combineer SMART met FUZZY

Mijn tip is daarom: toets je SMART-doelen aan FUZZY. FUZZY staat voor:

  • Feestelijk: zorg dat je er lol in hebt.
  • Uitdagend: kies je doel zo dat het je echt stretcht. Zorg er voor dat jouw doel je uitdaagt en dat het op een positieve manier spannend is om aan je doel te werken. The magic happens outside the comfortzone.
  • Zuiver: wat wil JIJ nu echt? Daar moet je doel betrekking op hebben.
  • Zinnelijk: je doelstelling zou een prettig gevoel van opwinding moeten oproepen. Je moet er zin in hebben.
  • Yes!: kan je “Yes” zeggen tegen de voorgaande vier items? Dan is je SMART-doel FUZZY.

Experimenteer

Experimenteer met het combineren van de twee en beslis zelf wat het beste werkt voor jou. Je kunt de acroniemen los van elkaar gebruiken, maar je kunt ook de ‘A’ van SMART vervangen door FUZZY. Waar krijg jij de meeste energie van? Dat wordt jouw nieuwe manier. Laat hieronder weten hoe het voor jou werkt. Zo leren we ook van elkaar.