Kompas voor gelukkig werken

Het boek Gelukkig werken van Onno Hamburger is een eyeopener voor iedereen die niet dagelijks met het thema bezig is. Learning & Development Consultant Jan-Bart Bouwmans las het boek en geeft jou de highlights.

Zoals te lezen op de achterkant van het boek: “Wie geluk ervaart in het werk is leergieriger, creatiever, productiever, zelfverzekerder en beter bestand tegen veranderingen en stress. Gelukkig werken is dus niet alleen prettiger, maar ook effectiever: het is goed voor jezelf, je collega’s en je bedrijf.”

Ik ben al een aantal jaren actief bezig met het thema Geluk en toen we dit boek cadeau kregen, heb ik het dan ook in één keer uitgelezen. Geluk op de werkvloer gaat niet over elke dag met een brede lach op je werk verschijnen en het jammer vinden als je weer naar huis gaat. Gelukkig werken gaat over plezier maken op je werk, over je werk als zinvol zien en over het optimaal inzetten van je talenten.

Onno Hamburger heeft een methode beschreven waarmee je gelukkig in je werk kunt worden. Hij heeft deze methode ‘Het gelukskompas’ genoemd. De letters van het woord kompas staan voor de belangrijkste onderdelen van de methode:

Kompas

Keuzes maken
Begin met het maken van keuzes die voor jou belangrijk zijn. Laat je hierdoor niet leiden door je omgeving, maar kies voor persoonlijk leiderschap.

Kompas

Ontdek jezelf
Besteed voldoende aandacht aan je eigen persoonlijkheid en leer jezelf kennen. Houd met het maken van keuzes rekening met wie je bent.

Kompas

Maak gebruik van je kwaliteiten
Als het gelukt is je eigen persoonlijkheid in kaart te brengen, maak dan voornamelijk gebruik van je grootste kwaliteiten en talenten die je energie opleveren. Je zult hierdoor met meer passie en plezier je werk doen!

Kompas

Pauzeer voor bezinning
Neem af en toe de tijd om te bezinnen en stil te staan bij je wensen, waarden en doelen. Zijn deze nog te rijmen met je huidige werkzaamheden en werkomgeving?

Kompas

Ambassadeur van gelukkig werken en Alert op valkuilen
Help je collega’s met gelukkig werken en inspireer ze. Gelukkig werken levert niet alleen individueel winst op, maar heeft ook op team- en bedrijfsniveau een positieve invloed. Gelukkige organisaties presteren beter, kunnen zich beter aanpassen en denken in mogelijkheden in plaats van in problemen.

Gelukkig werken is echter niet gemakkelijk en wellicht trap je in valkuilen. Tegenslag hoort echter bij het werkende leven. Laat je dus vooral niet ontmoedigen in je weg naar gelukkig(er) werken!

Kompas

SMART-actieplan
Maak een plan om je ideeën om te zetten in actie en maak dit plan zo SMART mogelijk. Een concreet plan dat je kunt delen met anderen helpt je bij de realisatie van het plan.

Een helder stappenplan om je werkgeluk te vergroten, toch?!

De meest leerzame onderdelen van dit boek vind ik:

  • Wil je veranderen? Neem dan zelf initiatief en plaats jezelf vooral niet in een slachtofferrol! Gebruik hiervoor het gelukskompas!
  • Maak je werk leuker, authentieker en/of zinvoller om gelukkiger te worden in je werk.
  • Mensen die gemiddeld een acht geven voor hun eigen geluk, presteren beter en zijn gezonder dan mensen die zichzelf een volmaakte tien geven. Goed is goed genoeg!

Mijn persoonlijke tip voor jou

Lees dit boek. Het beschrijft in concrete stappen en met duidelijke oefeningen hoe je ervoor kunt zorgen dat ook jij gelukkiger wordt in je (toekomstig) werk. Dus, wil je je werkgeluk vergroten of zit je niet op je plek bij je huidige werkgever? Lees Gelukkig Werken! Laat je me weten wat je eraan gehad hebt?