Waarom het belangrijk is om lege tijd te koesteren

Lummelen, mijmeren, dagdromen, gewoon even niets doen – hoe vaak gun je jezelf daar de tijd voor? Waarschijnlijk niet zo vaak, want de meeste mensen houden zichzelf graag bezig. We werken, hebben een gezin, voeren een huishouden, onderhouden sociale contacten en vullen onze tijd met nog allerlei andere (on)belangrijke zaken. We leven met overvolle agenda’s. Ze dicteren ons leven, waardoor we soms moeten speuren naar een uurtje vrij. Maar wist je dat even niks doen en onze hersenen rust geven heel belangrijk is en veel voordelen heeft? Wat die voordelen zijn en hoe je jezelf die rust kunt geven lees je hieronder.

Altijd in actie?

Misschien denk je dat het zo hoort omdat je het zo gewend bent. Dat even nietsdoen zonde van je tijd is. Dat je alles uit het leven moet halen en dat dat betekent dat je geen minuut van je tijd mag verspillen. Doe je dat niet, dan voel je je schuldig.

Maar gek genoeg geeft dat altijd maar bezig zijn juist ook het gevoel dat de tijd je door de vingers glipt. Je voelt je opgejaagd. Dat is geen wonder als de boog altijd gespannen staat en als al je tijd is ingevuld.

Voortdurend bezig zijn is kenmerkend voor deze tijd. Volgens filosoof Paul van Tongeren, schrijver van het boek Over het verstrijken van de tijd, leidt dat tot een vreemde tegenstelling: door die manier van leven hebben we steeds meer behoefte aan ontspanning, terwijl we er niet alleen minder tijd voor hebben (want we zijn altijd bezig), maar het ook steeds minder goed kunnen.

Streep door onze agenda

Hoe zou het zijn als je af en toe eens een streep door je agenda zou zetten? Een uur of een halve dag even niets? Alleen maar ‘lege tijd’ die je kunt invullen zoals je zelf wilt, zonder druk of verplichtingen van buitenaf (en van onszelf), zonder social media of mensen die iets van je willen? Hoe zou het zijn om de tijd even stil te zetten?

Op zulke momenten kun je opladen en bijtanken. Je reset jezelf als het ware, heel bewust en met aandacht. Door bewust na te denken over de besteding van je tijd, schrijft Chris Baréz-Brown in zijn boek Wake Up!, schuif je de automatische piloot opzij en maak je plaats voor een veel wakkerder staat van bewustzijn.

Wees dus streng bij het maken van afspraken en geef de dingen waarvoor je wel kiest de volle aandacht. Met een beetje creativiteit lukt dat best. Je kunt best eens een schoonmaakbeurt overslaan, de kinderen door een vriendin van school laten halen of een afspraak afzeggen. Maak tijd voor jezelf vrij en leg je smartphone en laptop aan de kant. De vrijgekomen tijd is voor jou. Ga uit de doe-stand en reageer alleen op dingen die zich toevallig in dat moment aandienen. Niets moet en daardoor kan alles.

‘Extra’ tijd is een cadeautje

Wat gebeurt er op zo’n moment? Misschien ben je bang om iets te missen of kun je de drang om je berichten te checken maar moeilijk onderdrukken. Of voelt de lege tijd onwennig of zelfs vervelend aan. Toch: die ‘extra’ tijd is een cadeautje dat kan zorgen voor een gevoel van rust en ontspanning. Want permanent ‘doen’ is stressvol en even ‘uit’ staan heeft veel voordelen.

Door even tien minuten niets te doen kun je helderder denken. Dat komt doordat je uit de automatische piloot van voortdurende actie stapt. Door rust, en door even te doen waar je zin in hebt, schakel je over naar een lagere versnelling. Dat is goed voor je creativiteit, gezondheid, welbevinden en effectiviteit. Ook nodigt het uit tot contemplatie: even loskomen van de dagelijkse hectiek en de dingen die in je leven spelen van een afstandje aanschouwen. Gun je bovenkamer dus regelmatig rust en ervaar zelf het verschil.

Naar een lagere versnelling

Misschien kost het je wat moeite en zal het wennen zijn om de tijd af en toe ‘leeg’ te houden. Het is dan goed om te weten dat je brein in die kostbare uurtjes toch doorwerkt, want ook in rust zijn je hersenen bezig met de taken die je voor de pauze aan het doen was. Dat blijkt uit het boek Rust in uitvoering van de Amerikaanse futuroloog en onderzoeker Alex Pang. Dus zonder dat je actief bezig bent aan je taak, ben je hem op de achtergrond aan het uitvoeren of verwerken en ben je alsnog productief. Misschien helpt dit je met het loslaten van het idee dat je altijd iets aan het doen moet zijn.

Samenvattend: lege tijd maakt je productiever en creatiever. Zet dus af en toe een streep door je agenda, leg je telefoon weg en geniet van het moment. Hoe drukker je het hebt, hoe vaker je dit zou moeten doen.

10 tips voor meer mindfulness in je leven

Het koesteren van lege tijd is één van de tien tips uit ons 10-tips boekje ‘De 10 tips voor meer Mindfulness in je leven’. Ben je benieuwd naar de andere tips? Het gratis e-book vind je op de ICM Campus.