Just a perfect day in drie stappen

Als je veel energie stopt in dingen die je niet kunt beïnvloeden, dan ligt een burn-out op de loer. Kom erachter waar je energie in stopt en waarin niet. Het is slim om alleen je energie te stoppen in de dingen die er toe doen en waar jij invloed op kunt uitoefenen. In dit artikel lees je hoe je dit doet.   

Just a perfect day,
Drink Sangria in the park

Feed animals in the zoo
Then later, a movie, too
And then home

….

Problems all left alone,
Weekenders on our own

You made me forget myself
I thought I was someone else
Someone good

Volgens Lou Reed is het heel eenvoudig, Gewoon met je geliefde een dagje het park in, de dierentuin, een filmpje, dat is het dan. Niet meer en vooral niet minder. Vooral niet nadenken lijkt het. Neem de dingen zoals ze zijn, accepteer wat er is en steek alleen energie in dingen die je kunt veranderen of beïnvloeden. Hoewel hij er ook wel een beetje heroïne voor nodig had.

Oh, just a perfect day.

En elke ochtend denk je: “Deze dag is helemaal van mij, wat er ook gebeurt, welke afspraken ik ook heb, ik bepaal zelf of het een fijne dag wordt”. “Elke dag telt!”

Realiseer je wel dat we vooral onszelf bedenken. We maken elke dag onze eigen waarheid doordat we naar de werkelijkheid kijken door onze eigen bril, die we vervolgens niet af durven te zetten. Zo trekken we elke dag onze vertrouwde ‘jasjes’ aan terwijl we niet beseffen dat het ook maar ‘jasjes’ zijn en dat we ze ook nog uit kunnen trekken om een ander ‘jasje’ aan te trekken.

A perfect day in drie stappen: Ochtend, middag en avond

1. Ochtend

Je staat op, het licht gaat aan, je zet de wekker af en je gaat zitten op je bed. Even wachten, niet meteen opstaan, maar eerst even bijkomen. Vervolgens geef je de dag die nog moet komen een cijfer. Het liefst zo hoog mogelijk, want als je hoog inzet zul je merken dat je ernaar gaat leven. We gaan er wat van maken vandaag. Elke dag telt!

2. Middag

Opstaan, douchen, eten en aan de slag. Just a perfect day. Alles wat er gebeurt op jouw dag ga je accepteren. Het gebeurt dus het is, of je het nu wilt of niet. Meestal willen we iets wat er niet is en wat er is willen we niet. Dat geeft veel trammelant. Weerstand, frustraties, ongenoegen, boosheid, verdriet en ga zo maar door. Alles wat er gebeurt, dat gaan we accepteren. Niet dat het altijd leuk is wat er gebeurt, maar als je het accepteert dan is er geen weerstand van jou.

3. Avond

Je komt thuis, gaat eten, zit even op de bank en loopt de dag langs. Wat is er gebeurd? Wat heb je gedaan? Had het accepteren het juiste effect of was je aan het vechten tegen de bierkaai? Kom erachter waar jij energie in stopt en waarin niet. Het is slim om alleen energie te stoppen in dingen die er toe doen en waar jij invloed op uit kunt oefenen. When life gives you lemons, make lemonade!

Als je veel energie stopt in dingen die jij niet kunt beïnvloeden, dan ligt een burn-out op de loer. Oppassen dus. Heb jij nog energie als je thuiskomt of ben je op? Benader je dag als just a perfect day en je zult zien dat je energie overhoudt.