Jezelf ontwikkelen: een leuke dagtaak!

 “Live as if you were to die tomorrow, learn as if you were to live forever” (Ghandi)

Deze oneliner kwam ik laatst tegen op een trainingslocatie. Het klinkt voor mij heel mooi en waar in de oren. Vaak zijn we zo bezig met ons zorgen te maken over wat er gebeurt op ons werk of om ons heen dat we vergeten om te genieten van het hier en nu. Daarbij vergeten we ook nog eens om open te staan voor de ervaringen die we op dat moment opdoen, waardoor we de kans om hiervan te leren mislopen.

Maak keuzes

Jezelf ontwikkelen doe je niet alleen tijdens een training. Een training kan natuurlijk helpen met nieuwe inzichten en hoe je bewuster je eigen ontwikkeling kan vormgeven. Jezelf ontwikkelen is een keuze die je op ieder moment van de dag kunt maken. Je kiest ervoor om nieuwe ervaringen op te doen (die training bijvoorbeeld), veranderingen aan te gaan, op zoek te gaan naar nieuwe informatie of om je te laten verrassen.

Overal Ontwikkeling

Jezelf ontwikkelen kan dus ook op vakantie! Dan ontdek je vaak andere kanten van jezelf door de activiteiten die je doet of juist niet doet. Waarom zouden we die ervaringen niet meenemen naar ons dagelijkse (werk-) leven? De vraag is of we erbij stilstaan wat we ervaren hebben en dat we daar iets van leren.

Leren is reflecteren

Leren gaat dus gepaard met reflecteren. Reflecteren houdt in dat je met jezelf in discussie gaat. Dat je checkt bij jezelf wat iets je oplevert. Word je er blij van en ben jij het juiste aan het doen? Stel jij jezelf die vragen wel eens? En wat is dan je antwoord? Bij een ‘ja’ kun je ervoor kiezen om het zo te laten of je kunt je afvragen hoe je het nog kan verbeteren, daar leer je weer van. Bij een ‘nee’ lijkt het logisch om te kiezen voor een verandering, maar kies je daar ook voor? Tenslotte weet je wat je hebt maar niet wat je krijgt. Kies je wel voor het pad van verandering, dan stel je jezelf open voor je eigen ontwikkeling. je kiest eigenlijk voor ‘learn as if you live forever’.