Jelle Derckx’ tips voor een duurzamer en minimalistischer leven pas je vandaag al toe

Hoe ontwikkel je ‘gezonde schijt’? Waarom helpt minimaliseren je te focussen op wat je echt belangrijk vindt? En hoe doe je dat? Daarop ging auteur en blogger Jelle Derckx vol passie en met persoonlijke verhalen in tijdens het webinar ‘Verlangen naar minder’ dat hij op 2 februari voor ICM verzorgde.

In dit artikel lees je waarom hij hier een gelijknamig boek over schreef en hoe hij sinds 2011 zijn leven wijdt aan persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Ook geven we een kleine terugblik op het webinar en lees je een aantal van Jelle’s praktische tips voor meer ruimte in je hoofd, agenda en huis. Tips die je direct in jouw leven kunt toepassen.

Leuk: Chan Gademan vatte Jelle’s webinar visueel samen in één A4! Je bekijkt het hier.

Wie is Jelle en wat drijft hem?

Jelle Derckx rondde in 2007 de toneelschool af. Wat verwacht je omgeving van je als je een opleiding hebt afgerond? Juist, dat je je carrière in die richting vervolgt. Maar wat nou als je twijfelt over je carrièrekeuzes en jarenlang ingeprent hebt gekregen dat je lui bent en niets kunt? Met een hoofd vol zorgen vertrok Jelle in de zomer van 2011 naar Brazilië, waar hij het boek ‘Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill las. Dit boek en deze reis zorgden voor een ommekeer. Een stuk uit het boek luidt:

“(…) Angst voor kritiek, onvermogen om plannen op te stellen en uit te voeren omdat anderen er wat van kunnen denken of zeggen. Deze vijand staat bovenaan de lijst, want hij bevindt zich meestal in iemands onderbewustzijn, waar hij ongezien zijn gang kan gaan. (…)”

Het boek maakte hem bewust van zijn angsten voor armoede en kritiek. De negatieve stemmetjes in zijn hoofd hadden de overhand gekregen en dit besef sloeg in als een bom. Het werd tijd om alle negativiteit om te zetten in iets positiefs, in iets waar hij zin in had en naar verlangde. Om een geest te creëren die niet openstaat voor negatieve invloeden, inclusief afwijzende opmerkingen van familieleden, vrienden en kennissen.

Zo gezegd, zo gedaan. Eenmaal thuis begon hij drastisch te minimaliseren. Hij zegde zijn kamer en bijbaantje op, trok in bij zijn vader en verkocht allerlei bezittingen om met zo min mogelijk afleiding en vol overgave te kunnen ontdekken wat echt belangrijk voor hem is. De quote “Identify the essential, eliminate the rest” van Leo Babauta inspireerde hem daarbij vurig. Sinds deze omslag startte hij de blog growthinkers, schreef hij het boek ‘Verlangen naar minder’, startte hij drie podcasts en benoemde hij het tot zijn persoonlijke missie anderen te inspireren om bewuster en duurzamer te leven.

Tip 1: Het schrijven van een persoonlijke missie

Jelle: “Geef jezelf soms prioriteit. Dat is niet egoïstisch, dat is nodig.” Dankzij de ‘gezonde schijt’ aan alles om hem heen maakte Jelle een harde reset en dat was naar eigen zeggen het beste wat hem is overkomen. Wat daarbij hielp was het formuleren van een persoonlijke missie; een tip die hij haalde uit het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey. Dat begint met stilstaan bij de vraag: hoe wil ik dat mensen over mij denken als ik er straks niet meer ben? Wat zouden mensen nu over mij zeggen op mijn begrafenis?

“Het schrijven van een persoonlijke missie zorgt voor meer richting en focus in je leven, waardoor je makkelijker kunt kiezen.”

Door op deze manier over zijn persoonlijke missie na te denken, besefte Jelle dat hij mensen wilde inspireren en wilde schrijven over persoonlijke groei. Het effect van alle zelfhulpboeken die hij inmiddels had gelezen was magisch voor hem. Dit wilde hij delen.

Tip 2: Minimaliseer voor focus

Jelle besloot op vier vlakken te minimaliseren om volledig te kunnen focussen op zijn persoonlijke missie:

  1. Bezittingen. Bij al zijn bezittingen vroeg hij zich af: helpt dit mij bij mijn persoonlijke missie? Geven ze me waarde in het leven? Word ik er blij van? Dit werkte voor hem als een goede tool om spullen weg te doen. Ook tips van Marie Kondo hielpen hem. Heb je bijvoorbeeld mooie brieven van je oma of andere objecten met emotionele waarde, fotografeer ze en bewaar ze digitaal in plaats van fysiek. De emotionele trigger zit niet in de fysieke spullen, maar in de herinnering. Ergens (digitaal) naar kijken is genoeg om de emotie op te roepen.
    Merk je dat je vaak dingen koopt waar je achteraf spijt van hebt? Bedenk dan eens wanneer je het meest verleid wordt om dingen te kopen. Wat zich daarachter? Koop je dingen om een leegte op te vullen? Niemand denkt ooit aan het eind van zijn leven: had ik maar meer spullen gekocht. Dit besef alleen al kan helpen.
  2. Afleidingen. Denk aan afleidende apps van je mobiel gooien die je niet helpen.
  3. Verplichtingen. Welke verplichtingen heb je in het dagelijks leven waar je steeds meer tegenop ziet en die ongemerkt veel tijd in beslagnemen? Kun je hiermee stoppen?
  4. Uitgaven. Waar gaat jouw geld naartoe? Jelle heeft er zelf veel aan gehad te Googlen op financieel onafhankelijk worden (FIRE). Lees hier zijn blog over dit onderwerp.

Minimalisme gaf Jelle veel voordelen: meer geld, meer tijd en energie voor dat wat écht belangrijk is, meer tevredenheid, minder vergelijken met anderen, minder stress en een kleinere voetafdruk.

Tip 3: Stop met jezelf vergelijken

Alain de Botton, de oprichter van School of Life, zei eens: “Jaloezie is de verstrengelde gids naar jouw eigen ambities”. Er zit iets achter jaloezie en oordelen. Eigenlijk verwijzen die naar jezelf. Jelle heeft wat dit betreft veel gehad aan auteur en spreker Vera Helleman. Zij zegt dat we allemaal ons eigen pad te bewandelen hebben. Als je jezelf vergelijkt met een ander, dan vergelijk je eigenlijk verschillende paden. Dat heeft totaal geen zin. Jezelf afmeten aan anderen kun je zien als een ontkenning van wie je bent.

Wat is jouw pad? Waar word jij blij van en waar krijg jij energie van? Kun je je daar meer op richten, in plaats van jezelf te vergelijken met iemand met heel andere ambities?

Tip 4: Inspirerende boeken en documentaires

Jelle raadt tijdens het webinar diverse boeken en documentaires aan die hem hebben geïnspireerd. Wie weet heb jij er ook wat aan:

Boeken:

Documentaires:

  • Minimalism & Less is Now
  • The True Cost
  • What the Health
  • The Gamechangers
  • Cowspiracy
  • Forks over Knives
  • Terra

Benieuwd naar meer tips?

Lees meer persoonlijke verhalen en tips van Jelle Derckx op zijn blog growthinkers, in zijn boek Verlangen naar minder of via zijn drie podcasts ‘Eén boek’, ‘Wat is succes?’ en ‘Het groene hart’. Momenteel schrijft Jelle Derckx zijn tweede boek.

 

 

.