Intervisie

Wat houdt intervisie in en waarom is intervisie zo waardevol? De antwoorden daarop lees je hieronder.

Wat is intervisie?

Eigenlijk maak je al gebruik van intervisie wanneer je een collega vraagt om even mee te denken over een specifiek probleem of een specifieke vraag. Echter, het is pas écht intervisie wanneer jullie het overleggen en sparren structureel en regelmatig aanpakken met behulp van intervisiemethodes. Meestal bespreek je in groepsverband een bepaalde situatie of casus. Denk bijvoorbeeld aan vragen als:

  • Waar liggen de knelpunten en hoe kun je deze oplossen?
  • Wat zijn je gevoelens bij bepaalde gebeurtenissen?
  • Wat vind je makkelijk of moeilijk aan je functie?
  • Hoe kom je op anderen over?

Je kunt jezelf wel voorstellen dat het belangrijk is met wie je de intervisie hebt. Je vertelt tenslotte over je eigen onzekerheden, twijfels en ontwikkelpunten. Er zijn dan ook een aantal voorwaarden om intervisie op een goede manier te laten verlopen.

Voorwaarden om intervisie op een goede manier te laten verlopen

Wat betreft de sfeer tijdens een intervisie is het belangrijk dat er een fijne, veilige en vertrouwde sfeer is waar de geheimhouding wordt gerespecteerd. Daarnaast kan het erg behulpzaam zijn dat er ruimte is voor humor en relativeringsvermogen.

De beste instelling om een intervisie in te gaan is door allereerst te accepteren dat je niet perfect bent. Het is belangrijk om eerlijk te zijn en je open te stellen zodat je collega’s of vakgenoten je het best kunnen helpen. Tot slot helpt het om nieuwsgierig te zijn naar elkaars en naar je eigen inzichten.

Hoe breng je structuur aan in een intervisiegesprek?

Het is belangrijk om structuur aan te brengen in een intervisiegesprek. Er bestaan verschillende intervisiemethoden die je op internet kunt vinden, bijvoorbeeld hier. Een intervisiemethode brengt structuur aan in het gesprek en zorgt ervoor dat je met elkaar focus houdt op de casus en het ontwikkeldoel. Het is van belangrijk om samen de werkwijze af te spreken. Wie houdt het proces in de gaten? Wie heeft er een casus in te brengen en hoeveel tijd krijgt iedere casus? Doe dit vooraf.

De meerwaarde van intervisie

Intervisie bestaat uit leren van en met elkaar aan de hand van concrete ervaringen. Samen kun je zoeken naar oplossingen voor vragen uit de praktijk, luisteren en reflecteren in samen gekozen werkvorm. De meerwaarde van intervisie is dat je gebruik kunt maken van je collega’s die met je mee kunnen denken of nieuwe inzichten kunnen bieden. Je hoeft niet alles zelf te weten of uit te vinden en je blijft jezelf ontwikkelen. Als professional en als mens.

Vragen over dit onderwerp?

We helpen je graag met een persoonlijk advies over welke opleiding of training het beste bij je past. Maar ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze adviseurs.

Wij zijn te bereiken op 030 - 29 19 888 van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.30 uur.

Voor meer informatie kan je ook de ICM Brochure bestellen

brochure