Interventieplan voor verandering: 7 dingen waar je rekening mee moet houden

De effectiviteit van elke veranderstrategie staat of valt bij een interventieplan. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je een interventieplan opstelt? Welke interventies passen bij de gekozen veranderstrategie? Wat is de juiste timing of volgorde en waar versterken of bijten ze elkaar? In dit artikel zetten we de zeven punten op een rij waarmee je een interventieplan opbouwt.

Wat is een interventieplan?

Zodra je de aanpak voor de verandering, de veranderstrategie, hebt bepaald kun je nadenken over eventuele acties die daarop aansluiten. Wat ga je doen? Als de beoogde verandering enige impact heeft op de organisatie, zal één aanpak niet volstaan. Je zult dus op basis van je strategie een aantal acties moeten bedenken die elkaar versterken of in elk geval niet met elkaar botsen. Al die acties op een rij noem je een interventieplan. Zeven toetsstenen helpen je een goed interventieplan op te bouwen.

De zeven toetsstenen

1. Veranderorde

Is de verandering van de eerste, tweede, of derde orde?

  • Een 1e-orde verandering is een verandering alleen op papier. Bijvoorbeeld taakomschrijvingen van medewerkers veranderen, maar processen blijven gelijk. Dit is een verandering met beperkte impact.
  • Een 2e-orde verandering is een verandering in gedrag, de wijze waarop medewerkers hun werk doen verandert en processen veranderen. Dit is een verandering met grote impact.
  • Een 3e-orde verandering is een verandering in het denken. De wijze waarop medewerkers over de organisatie denken verandert. Dit is een verandering met zeer grote impact.

Kijk goed naar de breedte en diepte van de aanpak en betrek daarbij de cirkel van invloed. Alleen daarbinnen ben je effectief.

2. Evenwicht tussen korte- en lange termijn interventies

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen korte- en lange termijn interventies. Lange termijn interventies zijn een kwestie van een lange adem hebben. Bij bijvoorbeeld een nieuwe besturingsstructuur zijn resultaten een stuk later zichtbaar, waarbij je kans loopt dat mensen voortijdig afhaken. Bij korte termijn interventies zijn de concrete resultaten direct zichtbaar en dat houdt men bij de les. Houd er rekening mee dat één korte termijn interventie per drie maanden over het algemeen al een hele kluif is.

3. Afwisseling tussen werkvormen

Kies voor afwisseling tussen de werkvormen en bekijk ook de impact ervan. Hoe en hoelang praten mensen nog over de werkvorm? Houd hierbij ook rekening met de verschillende stakeholders die je wilt bereiken. Sommige interventies zijn geschikt voor management, andere doen het goed bij verkopers en weer andere interventies zijn geschikt voor mensen die van gezelligheid houden.

4. Koppeling tussen veranderstrategie en interventie

Het is van belang om te zorgen voor een match tussen de gekozen veranderstrategie en interventie. Als je bijvoorbeeld al in je achterhoofd hebt wat er gaat gebeuren, geef mensen dan niet het gevoel dat ze mee mogen beslissen. Of als je wilt dat mensen beter gaan communiceren, geef ze dan ook de gelegenheid om dat te leren.

5. Timing en volgorde

Let je op de juiste timing en volgorde. Ga niet trekken aan mensen die daar emotioneel nog niet aan toe zijn, dit vergroot de kans op weerstand. Verder kun je een ontwikkelende interventie beter vooraf laten gaan door een ontwerpende interventie. Bij een ontwerpende interventie bepaal je namelijk de koers. Stel dat je vindt dat de organisatie klantgerichter moet worden, dan helpt het om eerst met een paar deskundigen, klanten en verkopers het begrip ‘goed klantgericht werken’ uit te werken. Daarna bedenk je interventies waarmee je je medewerkers kunt leren op deze manier klantgericht te zijn.

6. Herhaling en hergebruik

Soms zit de kracht van een interventie in de herhaling. Hierdoor kunnen ook er nieuwe rituelen ontstaan. Door herhaling kun je ook nieuwkomers in de ontwikkeling meenemen. Win-win!

7. Geef het goede voorbeeld

Let bij het kiezen van de interventies ook op je eigen rol en geef zelf het goede voorbeeld. Zaai wat je wilt oogsten!

Dus, ben je bezig met het maken van een interventieplan of had je hem al klaarliggen? Kijk dan nog eens terug of al deze toetsstenen erin zijn verwerkt en maak van jouw interventieplan een succes.

Wil je meer leren over het doorvoeren van veranderingen? En wil je je vragen stellen aan een doorgewinterde verandermanager? Bekijk dan eens onze training Verandermanagement.