Zet een belangrijke stap naar inclusief samenwerken en communiceren met de diversiteitsbingo

“Wat diversiteit inhoudt en waarom het belangrijk is, is over het algemeen wel bekend. Diversiteit zit ten eerste in jezelf en ten tweede ook in anderen in je organisatie. Veel mensen staan er echter niet bij stil dat er ontzettend veel vormen van diversiteit zijn. Het bewustzijn van de verschillen en overeenkomsten in je organisatie vergemakkelijkt de stappen richting inclusief samenwerken, zodat iedereen zich welkom, veilig en gehoord voelt.”

Audry Bron is adviseur, onderzoeker, trainer en projectleider op het gebied van antidiscriminatie, diversiteit en inclusie. Ook geeft ze veel lezingen en workshops op dit gebied. Ze houdt zich dagelijks bezig met onderwerpen als authentic allyship (authentieke bondgenoten), inclusieve communicatie en psychologische veiligheid. Op de ICM Kennisparade op 25 september zet Audry haar Diversiteitsbingo in om bewustwording te creëren op het gebied van diversiteit en inclusie. Audry: “Deelnemers aan de bingo geven me na afloop vaak mee dat ze heel gemotiveerd en geïnspireerd zijn. Ze krijgen de kans het thema diversiteit en inclusie op een geheel andere manier te ervaren.”

Wat verstaan we ook alweer onder diversiteit en inclusie?

“Diversiteit is het streven om een gevarieerd personeelsband te creëren dat zoveel mogelijk een weerspiegeling is van de maatschappij. Zo ontstaan teams met verschillende culturele achtergronden, genders en seksuele voorkeuren. De denkfout is echter dat dit automatisch gepaard gaat met inclusie.”

“Neem je als manager bijvoorbeeld zowel een twintiger als een vijftigplusser aan in je organisatie, dan ben je bezig met diversiteit. Zorg je ervoor dat beide individuen zich op hun plek voelen en gewaardeerd voelen op basis van hun competenties in plaats van alleen de focus te leggen op hun leeftijd, dan ben je bezig met inclusie.”

Om diversiteit en inclusie te laten werken, moeten we elkaar beter leren kennen. Daarmee ga je aan de slag tijdens de Diversiteitsbingo die Audry begeleidt op de ICM Kennisparade op 23 september in De Fabrique.

De Diversiteitsbingo als bewustwordingsmechanisme

“De Diversiteitsbingo is een zeer interactief bewustwordingsspel. Het geeft de deelnemers de kans om te ervaren dat diversiteit veel meer is dan we vaak denken. Het hoofddoel van de bingo is om te ontdekken hoe je diversiteit inzet richting een inclusieve organisatie.”

“Bij de Diversiteitsbingo verzamelen we geen ballen maar identiteitscategorieën. Deelnemers maken kennis met allerlei identiteitscategorieën en ontdekken binnen welke identiteitscategorieën zijzelf en de andere deelnemers vallen. Zo is links- of rechtshandig schrijven al een identiteitscategorie op zich. Het doel is om individuen te vinden van de identiteitscategorieën op jouw bingokaart.”

“Na het spelen van de bingo gaan we samen in gesprek. Hierbij maken we gebruik van het concept inclusief communiceren. Dit krachtige communicatiemechanisme met belangrijke randvoorwaarden helpt je een grote stap te maken richting een inclusieve(re) organisatie.”

“Inclusief communiceren is niet alleen maar lief en begripvol zijn tegen elkaar. Het gaat er ook om dat je op een respectvolle manier kan vertellen dat je het niet met iemand eens bent, dat je (voor)oordelen loslaat en dat je weet wanneer het niet gepast is om door te vragen. Hoe ga je het gesprek aan over identiteitscategorieën, bijvoorbeeld als HR(D)- of L&D-professional? In de workshop doe je dit met andere deelnemers en deze kennis en ervaring neem je mee naar jouw organisatie, zodat je weet hoe je dit toepast bij jou op de werkvloer. Vanuit daar leer je culturele diversiteit te managen.”

“Natuurlijk krijgt de persoon met een volle bingokaart een prijs! Een prijs waarmee jij je verder kan verdiepen in diversiteit en inclusie.”

De ICM Kennisparade

Ben je geïnteresseerd in de ICM Kennisparade? Leuk! Neem een kijkje voor informatie en ontdek meer over het programma en sprekers. Of schrijf je direct in. Wij zien je graag op maandag 25 september in De Fabrique!