In zes stappen afkomen van stress

Ideeën over hoe iets zou moeten zijn leiden ons gedrag. We beseffen dat vaak niet en kijken alleen naar hoe we ons gedragen. We kijken niet genoeg naar onderliggende gedachten, meningen en ideeën. Mensen laten zich vaak opjagen door ideeën die ze zelf hebben bedacht. Leer in dit artikel in zes stappen van stressvolle gedachten af te komen.

Ik merk in al mijn trainingen die ik geef dat de meeste cursisten niet eens in de gaten hebben dat ze zichzelf opjagen door ideeën die ze vaak zelf bedachten. En dat is vreemd! Je bedenkt namelijk zelf een idee waar je vervolgens naar gaat handelen en juist dat handelen bezorgt je stress. Apart toch? Je bedenkt zelf iets waar je vervolgens gestrest door raakt. Uiterst onhandig lijkt me.

Alweer bijna twintig jaar geef ik vaardigheidstrainingen en coaching. In al die jaren mocht ik zeker vijfduizend personen trainen en begeleiden over het omgaan met zichzelf en met anderen. “Waarom doe ik wat ik doe?” “Welke keuzes maak ik en waarom?” Het blijkt dat we ons gedrag vooral laten bepalen door gedachten over hoe iets hoort, of over hoe het zou moeten zijn. Onze normen en waarden zijn daarbij vaak doorslaggevend.

Als ouder vind je bijvoorbeeld dat je kind zijn handen moet wassen voor het eten, of zijn bord leeg moet eten, of netjes ‘dankjewel’ moet zeggen als hij iets krijgt.

En op je werk vind je dat je altijd op tijd moet komen, of dat je altijd een antwoord moet weten op een vraag, of dat je altijd voor iedereen behulpzaam moet zijn.

En van je vrienden vind je dat je er altijd voor hen moet zijn, dat je altijd naar een verjaardagsfeestje moet gaan, of dat je hen twee keer per week moet zien.

Vervolgens zet je alles op alles om dat idee werkelijkheid te laten worden. Je gaat steeds harder werken om aan al die eisen – die jezelf bedenkt (!) -tegemoet te komen. Want dat moet toch? Toch? Je voelt wel aan waar dit toe leidt.

Wat is de oplossing? Onderzoek je gedachten en geloof niet alles wat je denkt! Socrates vertelde het al aan zijn studenten in 470 voor Christus.

In zes stappen naar vrijheid:

Ga nu eens even rustig ergens zitten en neem een van jouw meest stressvolle gedachten in gedachten en vraag je vervolgens af:

  1. Wie denkt deze gedachte?
  2. Wie is de eigenaar van deze gedachte?
  3. Is deze gedachte waar? Kun je zeker weten dat deze gedachte waar is?
  4. Levert deze gedachte je vrede op of juist stress?
  5. Hoe zou het voor jou zijn als deze gedachte niet waar is?
  6. Kan je deze gedachte ook op een andere manier formuleren, zodat die wat meer vrede brengt?

Neem de tijd en mocht je er niet uitkomen, dan hoor ik het graag.

Time Management

Zou je meer grip willen hebben op je tijd? In de training Time Management bij ICM leg je in korte tijd de basis. Benieuwd wat anderen van deze training vonden? Bekijk dan onderstaand filmpje: