In beeld: interview met cursist Werkgelukdeskundige

Toen ik Dorien Smit uitnodigde voor een interview over Werkgeluk was zij gelijk enthousiast. Zo enthousiast dat ze voorstelde om het interview te laten filmen bij haar op kantoor. Ik zocht Dorien op in het mooie, lichte pand van CarriereCafe in Nieuwegein en samen spraken we over Werkgeluk en haar ervaring met de ICM Opleiding Werkgelukdeskundige. Onder het filmpje lees je Dorien’s uitgebreide antwoorden.

Waarom koos je voor de opleiding Werkgelukdeskundige en waarom bij ICM?

“Over de functie Werkgelukdeskundige hoorde ik de laatste tijd steeds meer. Het is een baan van de toekomst, dat vind ik interessant. Ik kijk graag vooruit en als het kan, wil ik voorsorteren op al het nieuws dat in het verschiet ligt. Deze training zag ik als een win-win situatie voor zowel mijzelf als mijn organisatie CarriereCafe en onze groei. Ik werk sinds 2002 aan het op- en uitbouwen van ons bedrijf: een detacheringsbureau gespecialiseerd in de expertises banking, finance en compliance. Er werken momenteel 170 professionals van CarriereCafe bij grote opdrachtgevers. Daarnaast werken we met een eigen intern team van vijftien mensen.

CarriereCafe staat als een huis en we willen kwalitatief groeien. Ik besloot mezelf de tijd te gunnen om te investeren in mijn persoonlijke ontwikkeling. Toen kwam ik in gesprek met iemand die deze opleiding heeft gevolgd en dat sprak me erg aan. Ik heb gedegen onderzoek gedaan en ontdekte dat ICM bij me past. Werkgeluk klinkt al snel zweverig, daar houd ik niet van. Ik ben heel praktisch en houd ervan om concreet te focussen op wat je doet. De werkwijze van ICM sluit hier goed bij aan.”

Wat speelde er op de werkvloer bij CarriereCafe wat deze opleiding relevant maakte?

“De eerste tien jaar zijn we met een klein clubje geweest. De afgelopen drie jaar is ons team echter verdriedubbeld, zowel intern als extern. Die groei heeft een enorme impact gehad en ik vond het belangrijk dat de cultuur van CarriereCafe gewaarborgd bleef. De samenwerking en ontwikkeling van onze eigen mensen en externe mensen kon beter en er was behoefte aan duidelijkheid en beleid. Persoonlijke aandacht en kwaliteit is voor ons altijd belangrijk geweest, maar dat is best lastig na te streven als je ineens zo groeit. Het interne werkgeluk dat we bij CarriereCafe al ervoeren wilde ik graag vertalen naar de professionals die we detacheren bij grootbanken. Ik hoorde van mensen die de opleiding Werkgelukdeskundige gevolgd hadden dat deze helpt om richting te geven aan dat wat de organisatie wil en wat je met je team wil bereiken.”

Wat heeft de opleiding opgeleverd?

“De opleiding was voor mij een bevestiging dat we bij CarriereCafe al goed bezig waren, maar dat het altijd beter kan. Ik ben met een nieuwe blik naar onze organisatie gaan kijken. De WHY heeft me behoorlijk bezig gehouden: Wat doet CarriereCafe? Wat onderscheidt ons van andere detacheringsbureaus en vooral waarom? We hadden wel een missie en visie, maar we hebben er nu handen en voeten aan gegeven.

CarriereCafe heeft als missie de meest persoonlijke matchmaker te zijn in banking, finance en compliance. We geloven in binden en boeien om te kunnen groeien. Daaraan hebben we onze kernwaarden gekoppeld en ze doorvertaald naar ons team intern, extern en naar onze opdrachtgevers. We streven nu actief de nieuwe kernwaarde ‘Thuis op je Werk’ na. Dit doen we bijvoorbeeld door ons kantoor een huiskamersfeer te geven en tijd te stoppen in borrels, lunches en activiteiten met elkaar.

Om bij te dragen aan de ontwikkeling van onze kandidaten (of detacheerders) heb ik tijdens de opleiding handvaten gekregen om de kandidatenreis in kaart te brengen. We hebben de reis die onze kandidaat maakt van begin tot eind uitgewerkt en passen deze reismomenten nu bewust toe in onze recruitment, fieldmanagement en marketing. Zo hebben we ter bevordering van de recruitment een persoonlijke robot chat op onze website waardoor we echt 24/7 bereikbaar zijn. Voor ontwikkeling van onze kandidaten zijn diverse budgetten beschikbaar en is er een portaal waarin zij hun kennis en geldigheid van diploma’s maandelijks kunnen laten toetsen.”

Waardevolle persoonlijke lessen

“Een belangrijke les voor mij persoonlijk was beter leren luisteren. Ik merkte dat ik vaak al met een oplossing of antwoord kwam voordat mensen hun idee hadden uitgesproken. Nu probeer ik meer mijn mond te houden, te luisteren en de ander uit te laten praten. Dat is een belangrijke kwaliteit die een Werkgelukdeskundige in huis moet hebben. Ik probeer meer overkoepelend te kijken naar onze mensen en wil dat ze op een positieve manier het maximale uit zichzelf halen. Mijn prioriteit is nu dat iedereen weet dat ze ertoe doen. Ik probeer mezelf wat meer naar de achtergrond te plaatsen en laat de ander graag shinen.”