ICM MOOC: Empower your People

Er is veel aandacht voor zelfsturing en zelfsturende teams. Zowel in de media als op de HR-afdeling. Het lijkt de ultieme droom te zijn om te kunnen werken met zo min mogelijk inmenging van bovenaf. Medewerkers op de werkvloer die zelf gemotiveerd zijn en snappen wat zij moeten doen. Maar er zijn natuurlijk ook minder positieve geluiden, die in ieder geval aangeven dat zelfsturende teams niet als formule zijn in te voeren, maar echt een nieuwe manier van werken en leven eisen.

Zelfsturende medewerkers

Maar we lijken maar wat snel voorbij te gaan aan een van de belangrijkste uitdagingen van zelfsturende teams en zelfmanagement: zelfsturende teams vragen zelfsturende medewerkers. Er is veel aandacht voor de methodiek van zelfsturende teams, van zeer ingewikkelde modellen tot praktische handboeken. Maar in dagelijkse praktijk werken we met mensen, die in meer of mindere mate gewend zijn om zelfstandig te werken. En dat is een stuk weerbarstiger dan de theorie.

Waarom is zelfsturing een goed idee?

Medewerkers zijn de sleutel tot succes in zelfsturende teams. Maar moeten we deze zelfsturing wel willen? Of is dit de volgende trend die de hypefase niet doorstaat? Wat we in ieder geval weten is dat organisaties  in deze tijd wendbaar moeten zijn om in te spelen op innovaties en snelle ontwikkelingen in de markt. Zelfsturing onder medewerkers wordt gezien als oplossing om voor deze wendbaarheid. Wanneer medewerkers zelfsturend zijn, zijn zij flexibeler, verantwoordelijker, meer betrokken en wordt er beter samengewerkt. Er is bovendien meer tijd om expertise te benutten, doordat er minder procedures zijn.

Wat betekent dit voor jou?

Maar stel dat jij mee wilt varen in deze ontwikkeling, is jouw organisatie  dan eigenlijk wel klaar voor deze beweging? En als verantwoordelijkheden voor de ontwikkeling van medewerkers bij de medewerkers zelf komen te liggen, wat betekent dit dan voor jouw rol als HR-professional? Managers krijgen steeds meer een coachende rol. Welke kaders stel je dan, en welke ruimte geef je? En is jouw organisatie wel geschikt om dit te faciliteren?

MOOC ‘Empower your people’

Vanaf 15 mei organiseren we de MOOC “Empower your people: zo creëer je zelfsturende medewerkers”. Hierin ga jij met meer dan 150 HR-professionals, managers en leerprofessionals in gesprek over zelfregie. In vier weken behandelen we hoe je medewerkers kunt aanzetten tot zelfregie, welke vaardigheden er in de toekomst nodig zijn om zelfsturend te blijven, en hoe je jouw organisatie mee krijgt in zelfsturing.