Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers huppelend naar hun werk gaan?

Aukje Nauta is schrijver, spreker en bijzonder hoogleraar organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden. Het valt haar al lange tijd op dat gesprekken op de werkvloer vaak weinig openhartig zijn. Medewerkers durven zich niet openlijk uit te spreken over wat ze lastig vinden, niet goed kunnen, of waar ze zich voor schamen. Over dit onderwerp publiceerde ze vorig jaar het boek ‘Nooit meer doen alsof’.  

Schaamte is een gevoel dat we liever vermijden, maar volgens Aukje is schaamte wel degelijk waardevol. Als Aukje zich schaamt, is ze blij. Schaamte is een kloof tussen wie je bent en wie je wil zijn. Volgens haar laat het zien dat je een verlangen hebt om beter te worden. Als jij je bijvoorbeeld schaamt omdat je vindt dat je geen goede gesprekspartner bent, betekent dit dat je graag een betere gesprekspartner wil worden. Juist hier ligt ruimte voor zelfonderzoek en zelfontwikkeling.

Wanneer medewerkers zich niet openlijk durven schamen, kan dit tot emotionele dissonantie leiden: ze kunnen hun ware gevoel niet uiten. Het gevolg is emotionele uitputting, het tegenovergestelde van bevlogenheid. Dit terwijl bevlogenheid zorgt voor meer energie, meer creativiteit en betere resultaten. Daarom is het van groot belang om een organisatiecultuur te creëren waarin mensen zo veel mogelijk zichzelf kunnen zijn, waardoor ze ook hun schaamtes durven delen.

Aukje sprak hierover tijdens een keynote op de ICM Kennisparade 2022. Aukje ging in op hoe je een organisatie bouwt waarin authenticiteit heerst. Hoe je een schaamtevrije cultuur creëert, waarin medewerkers durven toegeven wat ze nog niet kunnen, wat ze willen leren en waar ze zich voor schamen. Dit ontwapent, bevrijdt en ontspant. Omdat de angst voor afwijzing verdwijnt, krijgen mensen meer energie van hun werk waardoor ze tot grote hoogte kunnen stijgen. Aukje vertelde hoe je een organisatie vormt waarin medewerkers zich ongeremd durven te uiten tegen anderen en hierdoor, bij wijze van spreken, elke dag huppelend naar hun werk gaan.

Wil je hier meer over lezen? Dan raden we het boek ‘Nooit meer doen alsof’ aan.


Dit artikel is geschreven naar aanleiding van Aukjes sessie ‘Nooit meer doen alsof. Een nieuwe kijk op werk.’ op de ICM Kennisparade 2022.  Nieuwsgierig naar meer ICM evenementen? Bekijk onze agenda.