Hoe S.EX.I. is jouw PowerPoint?

Wanneer je een presentatie voorbereidt kun je geneigd zijn in je dia’s uit te schrijven wat je wilt zeggen. Handig, denk je, zo raak je de draad niet kwijt en kan het publiek het later teruglezen. Maar het gevolg is dat je publiek een overdosis aan informatie ziet waar jij als presentator in (te) korte tijd doorheen klikt. Toehoorders raken afgeleid want ‘de slides worden toch wel doorgestuurd’ en ‘lezen gaat sneller dan luisteren’.

Hoe maak je jouw PowerPoint presentaties zo dat de luisteraar deze wél ervaart als ondersteuning op jouw verhaal? Hoe zorg je dat jouw dia’s van toegevoegde waarde zijn? Het antwoord daarop is de S.EX.I. methodiek.

Dia’s dienen als ondersteuning

PowerPoints zijn bedoeld om je verhaal te ondersteunen. Dit kan met enkele woorden, enkele bullets en/of enkele afbeeldingen. Ik zeg heel bewust ‘enkele’ omdat de aandacht bij jou als presentator moet blijven. Ook wil je de toehoorder de ruimte geven om zelf een inwendige voorstelling te maken van je verhaal.

PowerPoint gebruiken als veredelde spiekbrief is verleden tijd. Je moet in contact blijven met je toehoorders.

Dus, wat is de S.EX.I. methodiek?

S.EX.I. staat voor:

  • Stellingen en beweringen die prikkelen en tot de verbeelding spreken;
  • EXplanation: toelichting op je stellingen en beweringen;
  • Inspiratie in de vorm van illustraties, foto’s, infographics, plaatjes en de opmaak van je presentatie.

Hoe maak je een aantrekkelijke PowerPoint?

Wanneer jij S.EX.I. gaat toepassen maak je je presentaties inspirerend. Misschien zet je straks binnen je organisatie wel de standaard!

Stellingen

Gebruik stellingen en beweringen die tot de verbeelding spreken en van jou een toelichting vragen als presentator. De toelichting is de echte presentatie! Hier vertel je de verhalen om de materie duidelijk te krijgen én de relatie aan te gaan met je toehoorders.

Gebruik stellingen die prikkelen, uitdagen, confronteren, informeren of gewoon geestig zijn. Stellingen die aansluiten bij het doel van je presentatie (informeren, motiveren, inspireren of entertainen).

Toelichting

De EXplanation ofwel toelichting geeft jou het podium waar we als toehoorders zo’n behoefte aan hebben. Met de hypnotiserende werking van verhalen en metaforen krijg je elk publiek betrokken.  Dit is de mogelijkheid aan te sluiten bij je doelgroep, af te stemmen en in contact te blijven.

Inspiratie

De opmaak van je dia’s is de visuele Inspiratie trigger. Kies voor een verrassende opmaak die aansluit bij je doelgroep. Relevante foto’s, infographics en illustraties zijn de kers op de taart. Dit levert het wauw-effect op.

Jouw presentatievaardigheden

PowerPoint heeft de toekomst, maar realiseer je dat je er met de dia’s alleen niet bent. Met je competenties en presentatievaardigheden breng je de echte passie over. Met de juiste verhalen, metaforen en visuele ondersteuning kun je elke luisteraar, elke toehoorder en elke kijker beïnvloeden met impact.

Dia’s als naslagwerk

In veel organisaties worden PowerPointpresentaties gebruikt als naslagwerk: een compleet document met alle details erin dat binnen de organisatie gedeeld wordt. Voor een naslagwerk werkt dit, voor een presentatie niet. Ik raad altijd aan om een extra tekstdocument toe te voegen, te werken met twee versies of te werken met verborgen dia’s.

Of je nu PowerPoint, Keynote of Prezi gebruikt, het komt altijd aan op de kwaliteiten van de presentator. Beschouw de techniek als ondersteunend en ontwikkel je presentatievaardigheden, want alleen op die manier raak je de toehoorders écht en kun je spreken van échte beïnvloeding met impact.