Hoe je succes kunt hebben met succes

De titel alleen roept al de nodige vraagtekens op. Kun je dan ook succes hebben zonder succes? Ja dat kan, maar je maakt het jezelf dan wel veel moeilijker. Voordat ik bovenstaand mysterie ga oplossen neem ik je mee naar 2009 waarin ik persoonlijk werd uitgenodigd voor een ontmoeting met Ken Blanchard in het Hilton hotel op Schiphol.

Gezellige Grootvader

Ken Blanchard die (samen met de in 2012 overleden Paul Hersey) het leiderschapsmodel “Situationeel Leiderschap (SL) van Hersey en Blanchard”  heeft opgezet, was in Nederland voor de promotie van zijn nieuwste boek en het onderhouden van relaties met klanten. Tijdens zijn bezoek was er natuurlijk gelegenheid voor vragen. Aanwezigen legden hem enkele zaken voor waar zij zelf de nodige hoofdbrekens over hadden. Ken Blanchard, die er meer uitzag als een gezellige grootvader dan als een leiderschapsgoeroe, benaderde al deze vragen ook daadwerkelijk vanuit een grootvaderrol.

Hij vertelde bijvoorbeeld dat hij met zijn kleindochter in de tuin liep en ze aan hem vroeg: “Opa, waarom vliegen alle vogels achter elkaar aan?” En vanuit deze vraag verhaalde Blanchard over voortrekkersrollen, samenwerken en richting geven. Op geanimeerde wijze werden managementproblemen, van de diverse vragenstellers,  op een heel eenvoudige en onverwachte  manier beantwoord. Door het vertellen van een mooi verhaal met eenvoudige oplossingen.

Twee uur en een aantal inspirerende voorbeelden later was het alweer voorbij en alle aanwezigen waren het over eens: zo problemen oplossen,  dat kan er maar een en dat is Ken Blanchard.

Succes

Een paar zomers geleden las ik op vakantie het boek De plakfactor.  In dit boek wordt beschreven hoe je eenvoudig een ander kunt overtuigen. Mijn oog viel op het volgende:

S             Simple (eenvoudig)

U            Unexpected  (onverwacht)

C             Concrete (concreet)

C             Credible (geloofwaardig)

E             Emotional (met gevoel)

S             Story telling (met een verhaal)

Kom eens met een verrassend verhaal dat niemand verwacht maar iedereen herkent. Met een verhaal dat je raakt en je de oplossing laat ervaren.

Zien hoe het werkt? Kijk bijvoorbeeld eens naar de 44e president van de Verenigde Staten Barack Obama op youtube!

Zie je? Succes hebben met succes is niet zo moeilijk. Ik ga nu met mijn kleinzoon wandelen, dan kan ik hem alvast voorbereiden op zijn toekomstige managementfunctie!

John van Dorst
Trainer Middle Management in 9 maanden bij ICM Opleidingen & Trainingen.