Hoe creëer je een vitale organisatie?

Mensen zijn steeds bewuster bezig met gezonder leven. Ze letten meer en meer op voeding, voldoende beweging, ontspanning en doen er alles aan om ook mentaal en emotioneel in balans te blijven. Ook werkgevers voelen steeds vaker een deel van deze verantwoordelijkheid richting hun medewerkers. Vanuit HR komen goede initiatieven variërend van: een tevredenheidsonderzoek onder medewerkers, een periodiek medisch onderzoek tot korting op de lokale sportschool en gezondere producten in de kantine.

En toch blijkt dit vaak op lange termijn niet goed te werken. Waar ligt dat dan aan? Hieronder vind je 7 tips om bij te dragen aan een vitale organisatie.

Maak van vitaliteit een onderdeel van het organisatiebeleid

Zorg ervoor dat het management en de directie het (economisch) nut en de noodzaak inzien van een vitale organisatie. Maak vitaliteit tot een kernwaarde en onderdeel van de HR-cyclus.

Walk the talk

Ga als initiatiefnemers, directie en management eerst met je eigen vitaliteit aan de slag. Een goed voorbeeld doet volgen.

Zoek ambassadeurs

Ga op zoek naar medewerkers die geloven in het investeren in vitaliteit en gezondheid. Geef deze mensen een rol in het verder uitdragen en enthousiasmeren van de andere collega’s in de organisatie.

Zorg voor inspiratie in plaats van verplichtingen

Medewerkers willen graag zelf de regie houden over hun leven, ga hen dus niet verplichten om aan hun gezondheid en vitaliteit te werken. Geef ze een lonkend perspectief, wees uitnodigend en deel wat het werken aan je eigen vitaliteit je heeft gebracht.

Ga de dialoog aan met je medewerkers, waar ligt hun behoefte?

Als je als organisatie start met het thema vitaliteit is het effectief om met je medewerker in gesprek te gaan. Ga op zoek naar drijfveren, wat willen zij eruit halen en waarom? En luister ook naar mogelijke bezwaren.

Faciliteer en wees nieuwsgierig

Als je in kaart hebt gebracht wat de medewerkers nodig hebben om te werken aan hun gezondheid, faciliteer dan waar mogelijk en geef de medewerkers hierbij een rol.

Vier de successen

Hoe klein ook, iedere stap voorwaarts is er één! Sta daarbij stil en vier deze successen met elkaar.

-Ramon van Meergersen


Meer lezen? Download hier gratis het e-book de 10 tips voor Vitaliteit.