Het verschil tussen een manager en een leider? Tellen en vertellen

Om de zoveel tijd duikt de vraag weer op: wat is het verschil tussen manager en leider? En als er al een verschil is tussen manager en leider, wat is dat dan? Terugkijkend naar het tiental leidinggevenden dat ik zelf gehad heb zie ik dat de meeste gewoon goede managers waren, een enkeling tot leidinggevende gepromoveerd was en baasje speelde maar van omgaan met mensen geen kaas gegeten had en dan was er nog die ene echte leider.

Wat maakt een leider tot leider?

Wat maakte die leider nou tot een leider? Wat deed hij anders dan de rest? De leider had een eigen visie en vertelde een verhaal. Visie noch verhaal waren helemaal af en hij nodigde je dan ook expliciet uit die visie en dat verhaal met jouw visie en verhaal te verrijken. Samengevat kwam zijn verhaal hierop neer: ik heb er nog eens over nagedacht en volgens mij moeten we die kant op, wie gaat er mee?

Op een visie of een verhaal heb ik zelfs de goede managers niet kunnen betrappen. Wat zij zeiden was: ik heb het uitgerekend en de cijfertjes laten zien dat we die kant op moeten dus lopen maar! Het was een mededeling en geen uitnodiging.

Het verschil tussen manager en leider: de ene telt, de ander vertelt

Misschien is dat dan wel één van de dingen waarin managers en leiders van elkaar verschillen: een manager telt, een leider vertelt. Door het tellen heeft de manager macht, door het vertellen heeft de leider invloed. Ondergeschikten volgen een manager niet altijd van harte, de volgers van een leider volgen deze meestal vrijwillig. Een leider is dan ook lang niet altijd een manager. Andersom kan een manager wel een leider zijn.

Hoe managers en leiders samen kunnen werken

Als je dat allemaal weet dan is het begrijpelijk dat het meestal niet zo botert tussen deze twee ‘bloedgroepen’. Managers vinden leiders te visionair en te weinig ‘hands on’, leiders missen bij managers reflectie en het verder kijken dan de cijfertjes en de operationele processen.

Toch kunnen managers en leiders profiteren van elkaars kwaliteiten: beschik je als manager niet over ‘leiderschap’ en ben je niet goed in vertellen, laat dan een leider het grote verhaal vertellen en samen met jou de visie uitdragen. Krijg je als leider met je visie en verhaal geen voet aan de grond bij het MT of directie: vraag dan een manager om jouw vertelkunsten aan te vullen met zijn telvaardigheid.

Storytelling en management

In de meeste organisaties en bedrijven is goed kunnen tellen nu nog belangrijker dan goed kunnen vertellen. In de toekomst zouden ze wel eens naast elkaar kunnen komen te staan. De kracht van een goed verhaal wordt in marketing al langer onderkend maar ‘storytelling’ begint nu ook in de managementliteratuur een plaatsje te krijgen. In de training Veranderen en Inspireren met Storytelling leer je hoe je verhalen inzet om mensen mee te krijgen. Bekijk meer informatie over de training.

Wat ben jij?

Ik wil best verklappen dat ik zelf als manager zwaar overhelde naar het leiderschap en regelmatig managers te hulp riep. Maar hoe zit dat nou bij jou? Is jouw manager of ben je zelf als manager ook een leider met een visie en een verhaal? Of houdt hij/hou jij het bij managen en komt er een leider aan te pas die het verhaal vertelt? Of ben je misschien een leider die de hulp inroept van een manager omdat die beter kan tellen dan jij? Ik ben benieuwd!

Manager en geen leider?

Ben je manager en geen leider en heb je hulp nodig bij het formuleren van je visie of het vertellen van je verhaal? Bekijk dan eens de volgende opleidingen, trainingen en masterclasses: