Goed kleden? Koud kunstje!

Je kwaliteiten laten zien in je kleding? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je niet al te veel tijd wilt besteden aan winkelen en niet met alle laatste modetrends wilt meelopen. Toch weten we allemaal dat kleding een grote rol speelt in hoe mensen ons zien. En dat een groot deel van het effect van onze communicatie wordt bepaald door het non-verbale, waar kleding natuurlijk een deel van uitmaakt.

Hoe zorg je ervoor dat je goed gekleed gaat, zodat jij helemaal jezelf bent EN al je kwaliteiten laat zien? Hier vijf tips die goed kleden gemakkelijk maken.

1. Het gaat om wat je wilt uitstralen

Niks is goed of fout. Het gaat om wat je wilt uitstralen.

Wil je meer gezag uitstralen? Kies donkere kleuren en stevige stoffen. Vergelijk de uitstraling van een donkerblauwe corduroy jasje met een witte linnen bloes.

Wil je creatief overkomen? Draag gewaagde combinaties of kies voor een klein maar prikkelend detail. Bijvoorbeeld een keurig blauw pak met een knalpaars horloge of oranje veters in je keurige schoenen.

2. Bepaal je stijl

Iedereen is uniek en heeft zijn eigen stijl. Dit kan klassiek zijn of trendy. Natuurlijk of extravagant. Romantisch of sportief. Wanneer je het niet precies weet van jezelf, kijk dan eens kritisch in je kledingkast. Vraag het eens aan anderen. Vraag je af of je stijl is meegegroeid met je leeftijd en je kwaliteiten. Wanneer je je stijl weet, maak dan foto’s van je favoriete kleding of knip soortgelijke plaatjes uit en maak er een collage van. Hang deze in je kledingkast en laat je inspireren als je iets nieuws koopt, zodat ieder nieuw item past bij jouw stijl.

3. Draag kleuren die bij jouw huid passen, niet omdat ze ‘in’ zijn.

De huid van mensen is grofweg te onderscheiden in een warme of koele teint en een heldere of matte teint. Dat verklaart waarom dat flitsende oranje WK-shirt de ene eruit laat zien als een scorende spits en de ander als een geblesseerde speler op de reservebank. Houd de kleuren van je bovenkleding goed bij je gezicht in daglicht en kijk kritisch wat er met je huidteint en ogen gebeurt.  Draag alleen wat jou doet stralen.

4. Kijk naar wat er is, niet wat er ontbreekt.

Kritisch op je figuur? Kijk naar wat er is, niet wat er ontbreekt. Styling is het creëren van optische illusies. Wanneer je dit weet, kun je spelen met het sturen van de aandacht. De aandacht gaat daarheen waar jij het accent op legt met een lichte of glanzende stof of een printje.

5. Vergeet nooit te lachen

Je kunt de mooiste kleding aan hebben die past bij je ogen, je figuur, jouw stijl enz enz. Maar als je niet lacht, zal alles verbleken 😉