Financial, zo kom jij de rustige zomermaanden door

Iedere financial kent periodes waarin er niets gebeurt. Natuurlijk, meestal is het bij financiën een race tegen de klok, vooral in de eerste dagen van de maand als de cijfers af moeten. Dan staat de financiële afdeling op scherp en dan wordt er flink doorgebuffeld. Maar in de zomermaanden wil het nog wel eens erg rustig zijn.

Is dat erg? Nee, niet echt. Het is prima om af en toe een versnelling terug te schakelen. Maar soms baal je er wel van. Dan realiseer je je dat je het jezelf een stuk gemakkelijker zou maken wanneer je in die rustige periode wat taken zou afhandelen die al maanden op je to-do lijstje staan. Het vervelende is, dat je het gewoon niet doet. Het ontbreekt je aan de fut. En dat is zonde. In de rustige periodes doe je net iets te weinig, waardoor je in de drukke periodes net iets teveel moet doen.

En dat terwijl de oplossing eigenlijk kinderlijk eenvoudig is. De oplossing bestaat uit twee eenvoudige stappen.

1. Creëer echte deadlines
2. Plan taken in je agenda

1. Creëer echte deadlines

Deadlines zorgen voor een gezonde dosis adrenaline en met een beetje adrenaline in je systeem werk je nu eenmaal effectiever en efficiënter. Maar ja, wat te doen als die deadlines er niet zijn? Dan creëer je ze! Maar dan wel echte. Dus niet ‘ik zoek morgen de tussenrekeningen uit’, maar wel: ‘Ik plan een afspraak met mijn chef. Ik agendeer het onderwerp ‘tussenrekeningen’ en ik kondig aan dat ik volgende week een volledig overzicht heb met de aandachtspunten en mogelijke oplossingen.’ Of als je die chef bent, dan agendeer je dit onderwerp voor je team. Je creëert een echte deadline – er is sprake van urgentie en je kunt worden afgerekend op de afspraak – en daarmee creëer je adrenaline waardoor het hele team lekker aan de slag gaat!

2. Plan taken in je agenda

Ik las laatst een artikel waarin miljonairs werden gevraagd wat hun beste timemanagement tip was. To-do lijstjes werden geen enkele keer genoemd. Die schijnen niet te werken. Wat ze wel noemden was: ‘Plan taken in je agenda’. Alle taken. Op een dag kun je bijvoorbeeld twee keer een blok van één uur mail plannen; een meeting van één uur; een half uur af te handelen telefoontjes; een half uur lunchpauze; drie keer één uur tussenrekeningen uitzoeken en één uur voor zaken die tussendoor komen.

Samenvattend; creëer echte deadlines en plan taken in je agenda. Dan maak jij van de rustige perioden ook perioden waarin je veel voor elkaar krijgt en lekker in de flow aan het werk bent!