Feedback geven – ik wil er wat van zeggen, maar hoe doe ik dat?

Kritiek krijgen is lastig, kritiek geven soms nog veel moeilijker. Herken je deze situatie: stoor jij je aan het gedrag van een collega en wil je hier al een tijd iets van zeggen, maar vindt dit lastig. Want hoe geef je op een ontspannen manier feedback zodat de kritiek z’n doel wel bereikt en de ontvanger niet gekwetst wordt? Als je feedback geeft volgens het GEGA-model dan lukt dat zeker!

Het GEGA-model leert jou feedback geven in 4 stappen:

1. Gebeurtenis (G)

Zeg wat je feitelijk waarneemt, niets meer en niets minder. Van belang is dat je geen interpretaties geeft, want dat gaat (bijna) altijd fout. Beperk je tot het hier-en-nu, haal geen oude koeien uit de sloot. En overvoer de ontvanger niet, richt je op het belangrijkste.

2. Effect (E)

Benoem vervolgens het effect van het gedrag van de ander op jou. Bijvoorbeeld: “Je bent een paar keer te laat gekomen op deze bespreking. Het gevolg is dat we met een groep mensen 10 minuten zitten te wachten op jou”. Het benoemen van het effect geeft de ander inzicht in de gevolgen van zijn gedrag. Vaak schrikt men van het effect dat men heeft op de ander en is dat soms al voldoende om het gedrag bij te stellen.

3. Gevoel (G)

Geef het gevoel aan dat je krijgt door het gedrag van de ander. Bijvoorbeeld: “Doordat je te laat komt op onze besprekingen, heb ik het gevoel dat je onze gesprekken niet serieus neemt”. Door dit op deze manier te zeggen, houd je het bij jezelf wat het gedrag van de ander met u doet.

4. Afspraak (A)

Vertel wat je graag anders zou willen. Spreek jouw wens of voorstel uit. Suggereer duidelijke en haalbare alternatieven. Overleg samen over een oplossing en maak een concrete afspraak.

Door je feedback via de 4 stappen van het GEGA-model uit te spreken, houd je bij jezelf wat het feitelijke gedrag van de ander met je doet. Je gaat hierdoor een open gesprek aan, waardoor de ander zich niet aangevallen hoeft te voelen. Op deze manier wordt kritiek geven makkelijker en meer ontspannen voor beide partijen.