Extraverter worden? Daar beginnen we niet aan!

‘Waarom doe je nooit mee?’, ‘Je mag je best wat meer laten zien’ of ‘Vind je het nog wel leuk?’ zijn typische uitspraken die je als introvert voor de kiezen kunt krijgen op de werkvloer. Je baas wil dat je extraverter wordt, terwijl jij het liefst een onzichtbaarheidsmantel omslaat voor wat extra rust. En terecht, want veranderen wie je bent is nergens voor nodig. Wat je wél kunt doen is leren omgaan met je minder begripvolle medemens. En daar helpt Liesbeth Smit je graag bij.

Liesbeth is journalist, schrijft veel over psychologie en gedrag en stelt misverstanden over introversie aan de kaak. Ze schreef het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ en geeft de training Power To The Introverts.

Wat is introversie (niet)?

Een derde van de Nederlandse bevolking is introvert. En net zoveel mensen zijn extravert of de tussenvorm ambivert. Het heersende beeld over de introvert is een in zichzelf gekeerde, zwijgzame en verlegen zonderling. Maar je kunt ook prima introvert zijn en je hier totaal niet in herkennen.

Er is geen één omschrijving die alle introverten definieert. Allerlei gedragskenmerken kunnen van toepassing zijn, zoals bedachtzaamheid, een observerende, denkende en rustige instelling, goed kunnen luisteren en gevoeligheid voor geluid of sociale drukte. Het zijn ieder geval absoluut misverstanden dat introverten niet van praten houden, verlegen zijn, geen mening hebben, sociaal onhandig zijn of geen feestje kunnen bouwen.

Het enige wat je echt kunnen zeggen over introversie is dat het gaat over energieverdeling. Een introvert geeft energie in contact met anderen, terwijl extraverten juist energie krijgen in contact.

Hoe ziet de training Power to the Introverts eruit?

Kennis is macht. In de training leer je wat introversie is, hoe miscommunicatie kan ontstaan en hoe je op een authentieke manier zichtbaarder wordt zonder te schreeuwen. Als jij weet wat introversie echt is en wat het voor jou betekent, dan krijg je allerlei handvatten om te kunnen reageren op wat er gebeurt, op wat er tegen je wordt gezegd en weet je ook beter wat je zelf wilt. In de training gaat de deur dicht en oefen je in een veilige omgeving met situaties waar je nu in vastloopt.

Survivaltips

 • Vergelijk jezelf niet met extraverte collega’s
  Laat los dat je ‘minder’ bent. Wat zij doen kun jij niet, dat hoeft ook niet en je wilt het ook helemaal niet. En dat geldt andersom net zo goed. Richt je op je eigen kwaliteiten.
 • Creëer zélf de condities waarin je goed uit de verf komt
  Respecteer je eigen grenzen en voorkom dat je de controle verliest. Bijvoorbeeld door je aan je woord en de feiten te houden: als je zegt dat je om halfzes weggaat, ga dan ook. Vraag om voldoende tijd als je een nieuwe opdracht krijgt door op een rij te zetten wat de opdracht precies inhoudt. Bereid je voor op vergaderingen, werk een vaste dag thuis en deel je successen met je collega’s.
 • Weet wat je wilt
  Zet goed op een rij wat je drijft, wat je belangrijk vindt en waar je jezelf voor in wilt zetten op je werk. Door dat heel precies en in je eigen woorden te benoemen kun je hier beter gesprekken over voeren.
 • Weiger groepsdruk
  Nee zeggen voelt soms ongemakkelijk, maar als je het niet doet kun je in de meest ongewenste situaties terechtkomen. Twijfel je? Antwoord: ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’. Wordt het een nee? Antwoord: ‘Wat leuk dat je aan me denkt. Helaas kan ik niet.’ En daarvoor hoef je niet eens een reden te geven. Het is namelijk hartstikke legitiem om iets anders te willen doen met je vrije tijd.

Meer weten?

ICM - Het boek van Liesbeth Smit over introversieIn het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ rekent Liesbeth af met het idee dat introversie iets zieligs of saais zou zijn. Ze belicht wat het wél is en hoe je ermee omgaat op de werkvloer. Het gaat erom dat je leert luisteren en handelen op een manier die bij je past. En daar helpt ze je ook bij in de training Power To The Introverts.

Bekijk de training

Checken hoe introvert, extravert of ambivert jijzelf bent? Op 16personalities.com ontdek je gratis jouw voorkeuren in je gedrag.